Clicky


Dertien zeelieden overleden door voedselvergiftiging op de Wu Zhou 8

Dertien zeelieden overleden door voedselvergiftiging op de Wu Zhou 8 [+foto's]
04-10-2022 14:30 | Buitenland | auteur Redactie

HANOI - Vietnamese autoriteiten hebben gemeld dat in totaal dertien zeelieden zijn omgekomen door vermoedelijke voedselvergiftiging op een Chinese bulk carriër die onderweg was vanuit Thailand.

Acht andere bemanningsleden van de onder Chinese vlag varende Wu Zhou 8 zouden ernstig ziek zijn.

Het incident kwam afgelopen vrijdag aan het licht toen het schip in de buurt van het zuidelijke eiland Con Dao was.

“We kregen te horen dat er tien lichamen op het schip waren. Men zei dat ze allemaal stierven door voedselvergiftiging", vertelde een functionaris die betrokken was bij de reddingsoperatie aan persbureau AFP.

De doodsoorzaak moet echter nog worden bevestigd.

Vietnam stuurde vrijdagavond een reddingsschip naar het schip.

De overige elf zieke zeevarenden werden van het bulkschip gehaald door helikopters die waren ingehuurd door de reder, maar nog twee stierven op weg naar het ziekenhuis. Een derde zou maandag zijn overleden.

De kapitein van het schip, die ook in kritieke toestand verkeerde, had een verzoek om noodhulp gestuurd na de vermoedelijke uitbraak waarbij alle 21 bemanningsleden betrokken waren.

Uit AIS-gegevens bleek dat het schip op 28 september Sriracha had verlaten, op weg naar Lianyungang in China.

Huynh Trung Son, een lokale overheidsfunctionaris, vertelde Reuters dat tegen de tijd dat de helikopters het schip hadden bereikt, er al tien mensen waren overleden.

Kritieke toestand

"De overlevenden zijn in kritieke toestand en onze medische staf probeert ze te redden", zei Son. "We hebben de nationaliteit van de matrozen niet kunnen achterhalen, maar het zijn waarschijnlijk Chinezen", voegde hij eraan toe.

Het schip is eigendom van Chaozhou Xingwang Shipping.