Clicky

 
Transport Online - FNV: Wasserijen willen cao openbreken, FNV eist minstens 14 euro en APC

FNV: Wasserijen willen cao openbreken, FNV eist minstens 14 euro en APC

FNV: Wasserijen willen cao openbreken, FNV eist minstens 14 euro en APC
04-10-2022 14:07 | Financieel | auteur Redactie

UTRECHT - Een leefbaar loon krijgen en een leefbaar loon houden. Dat wil de FNV voor alle 7.000 mensen in de industriële wasserijen, die de was doen voor onder andere ziekenhuizen, horeca en vakantieparken. De bond zet in op minstens €14 per uur en automatische prijscompensatie, nu de werkgevers aangeven dat ze de cao Textielverzorging willen openbreken om nieuwe afspraken te maken over de salarissen.

Dino Djulbic van FNV Procesindustrie: "De cao openbreken: prima plan. Maar dan gaan we wel goede afspraken maken. Voor ons is dat een leefbaar loon voor iedereen in de wasserijen, dus vanaf €14 per uur. En om ervoor te zorgen dat nooit meer iemand onder dat leefbaar loonniveau komt, moeten de salarissen blijven meestijgen met de prijzen."

Een jaar extra tijd

De automatische prijscompensatie (APC) zou moeten ingaan per januari 2024. Daarmee geeft de vakbond de bedrijven een jaar extra tijd om hun klanten te informeren en met hen nieuwe prijsafspraken te maken.

Verhogen met 10,15 procent

De FNV is afgelopen week informeel benaderd door de werkgevers om te gaan praten over het openbreken van de lopende cao. Eén ding is wel al duidelijk: zij willen de cao-lonen begin volgend jaar verhogen met 10,15 procent, daarmee volgen ze de algemene stijging van het minimumloon per 1 januari.

Bij lange na niet genoeg

Yolanda Reus, bestuurder FNV Procesindustrie: "Dat klinkt misschien leuk, maar dit is voor de mensen in de wasserijen bij lange na niet genoeg. Zij doen heel zwaar werk en verdienen beter. Bovendien geldt het alleen voor werknemers in de lagere loonschalen; een heleboel anderen vallen buiten de boot. Dat onderscheid willen wij beslist niet, alle werknemers in de wasserijen hebben het zwaar."

Veertig procent komt slecht tot heel slecht rond

Uit een peiling van de FNV die is uitgezet onder ruim 900 werknemers van de wasserijen blijkt dat zo’n 40 procent op dit moment al slecht tot heel slecht rondkomt. Zij komen af en toe (31,3 procent) of zelfs iedere maand (8,3 procent) geld te kort en zien steeds weer op tegen hun energierekening en moeten shoppen op aanbiedingen in de winkels. Djulbic: ‘Dus moeten we ons niet blindstaren op het minimumloon, maar op wat leefbaar is: minstens €14 per uur.’

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden