Clicky


Hoofdverdachte Mallorcazaak weer vast na schenden voorwaarden

Hoofdverdachte Mallorcazaak weer vast na schenden voorwaarden
04-10-2022 10:27 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag in de zogeheten Mallorcazaak beslist dat de 19-jarige Mees T. opnieuw wordt vastgezet. Hilversummer T. schond de voorwaarden die eerder werden opgelegd bij de schorsing van zijn voorarrest. Hij kwam in januari op vrije voeten. Nadien gebruikte hij onder meer drugs en ging hij afgelopen zomer tegen het advies van de reclassering in met vrienden op vakantie.

De rechtbank is dinsdag begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zaak, die vooral draait om de doodslag van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen. Hij werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal. In totaal staan negen verdachten terecht. De andere verdachten blijven op vrije voeten tot de uitspraak, die is gepland op 18 november.

Volgens de reclassering, bij wie T. zich na de schorsing op gezette tijden moest melden, maakte hij "een nonchalante indruk" en stelde hij zich "licht defensief" op. Hij was boos over het feit dat hij werd vervolgd en leek de beschuldigingen "te onderschatten", zo heeft de reclassering gerapporteerd. T. verklaarde dinsdag dat zijn houding voortkwam uit zenuwen en stress. Hij had geblowd "om rust te vinden" en erkende "een domme keuze" te hebben gemaakt.

De rechtbank wees zijn verzoek om buiten de cel te mogen blijven af. De rechtbank zou zichzelf, de samenleving en de andere verdachten (die zich wel aan de voorwaarden hielden) niet serieus nemen als zij het verzoek van T. zou honoreren, aldus de voorzitter. De redenen die T. opgaf voor zijn gedrag noemde de rechtbank "niet overtuigend" genoeg. Het voorarrest van T. geldt tot de datum van de uitspraak, 18 november.