Clicky

 
Transport Online - Rechter past cao Beroepsgoederenvervoer toe op bezorgers Deliveroo

Rechter past cao Beroepsgoederenvervoer toe op bezorgers Deliveroo

Rechter past cao Beroepsgoederenvervoer toe op bezorgers Deliveroo
03-10-2022 12:31 | Personeel | auteur Redactie

UTRECHT - Bezorgers van Deliveroo vallen als medewerker onder de cao Beroepsgoederenvervoer en moeten dus ook als medewerker betaald worden. Die uitspraak deed de rechtbank Amsterdam vandaag in de zaak die FNV sinds 2018 voert tegen de maaltijdbezorger.

Anja Dijkman, projectleider FNV Platformwerk: "Deliveroo blijft beweren dat de bezorgers niet onder de cao vallen, ondanks eerdere uitspraken van de rechtbank en het gerechtshof. De uitspraak van vandaag gaat over de wijze van toepassing van de cao en helpt bij een snelle financiële afronding op het moment dat we volgend jaar ook bij de Hoge Raad gelijk krijgen."

De uitspraak van vandaag gaat over een groep van twaalf bezorgers die voor 2018 in loondienst hebben gewerkt bij Deliveroo. Zij eisen een loonnabetaling op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer. Eind 2021 oordeelde de rechter in hoger beroep dat ze onder die cao vallen.

"Het is voor deze groep heel fijn dat na zoveel jaren duidelijkheid komt. Sommige loonnabetalingen gaan terug tot 2016", aldus Dijkman.

FNV strijdt al jaren tegen bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper. Dijkman: "Ze zeggen dat hun medewerkers ZZP-ers zijn, maar in de praktijk blijkt dat niet te kloppen. De medewerkers worden wel degelijk aangestuurd en hebben heel weinig zeggenschap over tarieven en voorwaarden. Gevolg is dat ze hun eigen verzekeringen, vrije dagen en pensioenen moeten betalen en regelen. Maar ook de maatschappij loopt geld mis, doordat de bedrijven nu geen premies betalen voor werknemers- en volksverzekeringen als WIA en WW."

FNV vraagt al langer aan de overheid om in te grijpen. "De Wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, wordt al jaren niet gehandhaafd door de overheid. Wij roepen Den Haag op snel in actie te komen, want de constructie van bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper zijn niet goed voor de medewerkers en niet goed voor de samenleving als geheel", aldus Dijkman.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden