Clicky

 Britse regering komt na kritiek terug op omstreden belastingplan

Britse regering komt na kritiek terug op omstreden belastingplan
03-10-2022 09:53 | Financieel | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse regering ziet af van haar omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng laten weten. "We snappen het en we hebben geluisterd", zei de bewindsman maandagochtend op Twitter over de eerdere kritiek op het plan.

De nieuwe regering van premier Liz Truss presenteerde vorige maand plannen voor grootschalige belastingverlagingen. Dat leidde tot grote onrust in het land en op de financiële markten. De meest omstreden maatregel was het plan om het belastingtarief van 45 procent voor de allerhoogste inkomens te schrappen.

De linkse oppositie keerde zich fel tegen het plan, omdat de maatregel economische ongelijkheid in de hand zou werken. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte opvallend harde kritiek. De nodige Conservatieve parlementsleden leken eveneens zo hun twijfels te hebben.

Andere maatregelen

Met hun ommezwaai hopen Kwarteng en Truss de gemoederen weer tot bedaren te brengen. Kwarteng benadrukt dat andere maatregelen wel worden doorgezet. Zo moeten huishoudens en bedrijven worden ondersteund met hun energierekening. En door middel van belastingverlagingen hoopt de overheid "30 miljoen hardwerkende mensen" tegemoet te komen en de economie te stimuleren.

Op de valutamarkt was de stap meteen te merken. De koers van het Britse pond veerde direct wat op ten opzichte van de dollar. Vorige week bereikte de waarde van het pond nog een historisch dieptepunt en staatsobligaties daalden toen zo snel in waarde dat de Bank of England moest ingrijpen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions