Clicky


Dodental voetbalrellen stadion op Java bijgesteld naar zeker 125

Dodental voetbalrellen stadion op Java bijgesteld naar zeker 125 [+foto's&video]
02-10-2022 10:16 | Sport | auteur ANP/RTR/DPA

JAKARTA - [update 15:05 uur] Het dodental bij de voetbalrellen in een stadion op Oost-Java is vooralsnog 125. Eerder werd bericht dat er 174 slachtoffers waren omgekomen, maar dat werd later tegengesproken en bijgesteld door de autoriteiten omdat er slachtoffers dubbel waren geteld.

Het drama in het Kanjuruhan stadion behoort nog steeds tot de grootste stadionrampen ooit. De rellen waren in de Indonesische stad Malang. Onder de slachtoffers zijn ook politieagenten. Volgens de autoriteiten vielen er circa driehonderd gewonden.

De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd tussen de clubs Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya, uit Soerabaja. Na afloop van de wedstrijd, die de club uit Malang met 2-3 verloor, bestormden duizenden supporters van beide teams het veld. De politie zette traangas in om de fans te verdrijven. Volgens de politie kwamen tientallen mensen om in het gedrang op het veld. De anderen overleden later in ziekenhuizen. De meesten zouden zijn gestorven door zuurstofgebrek.

Onderzoek

Nieuwssite tvOne toonde beelden waarop te zien is dat tientallen mensen in ziekenhuizen op hulp wachten. Ook zijn er beelden van brandschade op de tribunes en het veld en van vernielde politievoertuigen in en rond het stadion van Malang.

Arema en Persebaya Surabaya spelen in de hoogste divisie van het Indonesische voetbal, de Liga 1, en gelden als aartsrivalen. Alle wedstrijden in de divisie zijn voor een week stilgelegd en de nationale voetbalbond PSSI heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar wat zich precies heeft afgespeeld.

Lima

President Joko Widodo zei zondag dat de competitie pas mag doorgaan als er grondig onderzoek is gedaan naar de veiligheid rond voetbalwedstrijden. Minister van Sport Zainudin Amali had eerder al gezegd strengere veiligheidsregels te willen en de mogelijkheid te bestuderen om wedstrijden zonder publiek te laten spelen. De politie in Oost-Java zei wegens de grote rivaliteit tussen de twee clubs geadviseerd te hebben dat alleen supporters van de thuisclub zouden worden toegelaten en om de wedstrijd overdag te spelen, in plaats van in de avond. Waarom die adviezen niet zijn opgevolgd is niet bekend. Ook zouden er aanmerkelijk meer toegangsbewijzen voor de wedstrijd zijn verkocht dan was toegestaan.

Het dodelijkste stadiondrama voor zover bekend was in mei 1964 in de Peruaanse hoofdstad Lima. Al na zes minuten spelen ontstonden er rellen op de tribunes en op het veld bij een wedstrijd tussen Argentinië en Peru. Ook hier speelde traangas een prominente rol bij het ontstaan van gedrang. Er zijn bijna 330 mensen omgekomen en vijfhonderd gewond geraakt. Bij recentere dodelijke stadiondrama's speelde traangas ook een rol. In mei 2001 vielen in een stadion in de Ghanese hoofdstad Accra 126 doden in het gedrang dat ontstond nadat de politie traangas had ingezet om relschoppers te verdrijven.