Clicky

 
Transport Online - Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland

Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland

Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland
01-10-2022 10:02 | Binnenland | auteur ANP/RTR/AFP

MANAGUA/DEN HAAG - Nicaragua verbreekt de diplomatieke banden met Nederland per direct. Dat valt te lezen in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die onder meer via de tv-zender Viva Nicaragua naar buiten is gebracht.

In de verklaring wordt "het Koninkrijk der Nederlanden" ervan beticht zich "herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal" te hebben opgesteld. Aanleiding voor de stap zou een bezoek zijn van de Nederlandse ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne, die werkt vanuit Costa Rica. Zij zou "de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is", zei president Daniel Ortega. Hij verwees ook naar de beslissing van Nederland in 2018 om geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis in de stad Bilwi.

Volgens Ortega heeft Nederland "Nicaraguaanse families beledigd en blijft ze die beledigen, met bedreigingen en opschorting van werken voor het algemeen welzijn, zoals ziekenhuizen voor inheemse mensen en mensen van Afrikaanse afkomst". De verklaring van de Nicaraguaanse regering meldt verder: "Het aanhoudende offensief van de vertegenwoordiging van deze neokoloniale en pro-imperialistische (Nederlandse, red.) regering dwingt ons deze maatregel te nemen, die we zullen verdedigen met eer en waardigheid."

Verenigde Staten

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon zaterdagochtend nog niet op de stap van het Midden-Amerikaanse land reageren. Ons land heeft geen ambassade meer in Nicaragua, alleen een consulaat in Managua.

Ook met de Verenigde Staten heeft Nicaragua niet veel op. Zo mag de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Hugo Rodriguez het land niet in, bleek vrijdag. De regering in Managua weigert hem de toegang vanwege eerdere uitlatingen over Nicaragua. Zo noemt Rodriguez Nicaragua een "paria-staat΅ in de regio en noemt hij Ortega een dictator.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden