Clicky

 
Transport Online - EU bereikt deal over maatregelen om energienota te verlagen

EU bereikt deal over maatregelen om energienota te verlagen

EU bereikt deal over maatregelen om energienota te verlagen
30-09-2022 11:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De EU-ministers van Energie zijn het in Brussel eens geworden over een aantal eerste maatregelen die de energierekening voor burgers en huishoudens omlaag moet brengen. Het gaat om verplichte bezuinigingen op het elektriciteitsverbruik in de lidstaten, heffingen op de hoge winsten die energiebedrijven boeken zodat die naar hun klanten worden teruggesluisd en een 'solidariteitsbijdrage' van bedrijven die via fossiele brandstoffen stroom opwekken.

"We hebben vandaag een grote stap gezet met een pakket aan maatregelen die rust moeten brengen op de energiemarkt", zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). "Nederland heeft de belangrijke noodmaatregelen gesteund: een besparingsdoel op elektriciteit van 15 procent en het teruggeven van de extra winsten die fossiele- en elektriciteitsproducenten nu maken aan huishoudens met een hoge energierekening."

Nederland en de andere EU-landen moeten de maatregelen nu nationaal uitwerken. "We hebben dit in Europa in een recordtijd uit de grond gestampt. De energiecrisis is vooral een Europees probleem dus die moet ook hier in Europa opgelost worden", aldus Jetten.

De ministers praten nog verder over mogelijke andere ingrepen om de energieprijzen te verlagen. Een meerderheid van de 27 lidstaten wil een prijsplafond voor gas, maar dat plan zorgt voor grote verdeeldheid. Onder meer Nederland en Duitsland zijn daar tegen. Volgens diplomaten wordt deze hoogoplopende kwestie overgelaten aan de EU-leiders, die volgende week in Praag bijeen zullen komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden