Clicky

 
Transport Online - Elk klaslokaal moet verplicht een werkende CO2-meter krijgen

Elk klaslokaal moet verplicht een werkende CO2-meter krijgen

Elk klaslokaal moet verplicht een werkende CO2-meter krijgen
30-09-2022 08:45 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De afgelopen maanden is door het harde werken van vele scholen en gemeenten de ventilatie van schoolgebouwen verder verbeterd. Honderden scholen hebben gebruik gemaakt van het hulpteam ventilatie en in duizenden klaslokalen zijn CO2-meters geplaatst. Maar nu de coronabesmettingen weer langzaam toenemen, is het belangrijk om ook op het aantal scholen waar ventilatie nog onvoldoende op orde is, te zorgen dat alles uit de kast wordt getrokken om de ventilatie ook daar vlot te trekken. Daarom wordt het verplicht om in alle lokalen een werkende CO2-meter op te hangen. Ook krijgen scholen extra hulp en ondersteuning om luchtreinigers in te zetten. Dit heeft minister Wiersma aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs): “Als leraar wil je lesgeven in een goed geventileerde klas, net zoals ouders dat ook belangrijk vinden voor hun kind. Op veel plekken is er al veel werk verzet om de school winterklaar te maken. Op een kleiner aantal scholen is men nog niet zover, dus daar moet een schep bovenop. Ik moedig ook die scholen nu extra aan gebruik te maken van alle mogelijkheden die er zijn. Voor ondersteuning kunnen scholen terecht op www.ventilatiehulp.nl of bellen met 0800–0224402. Doe dat ook echt, zodat we samen alle schoolgebouwen winterklaar maken.”

In ieder lokaal een CO2-meter

In de klas moet je voortdurend kunnen meten of de ventilatie in orde is. Uit een recente peiling onder scholen blijkt dat circa 60% een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal heeft hangen, maar 40% heeft dat om diverse redenen nog niet. Hoewel bij vele scholen de meters wel in bestelling zijn, is het noodzakelijk om op alle plekken voorbereid te zijn als de coronabesmettingscijfers mogelijk verder oplopen. Daarom wordt een werkende CO2-meter in iedere klas verplicht. Deze verplichting is voor nieuwbouw en gerenoveerde basisschoolgebouwen al opgenomen in het Bouwbesluit. Dit wordt gelijkgetrokken.

Ondersteuning bij inzet luchtreinigers

"We zetten alles op alles om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Om geen kansen te laten liggen wordt ook de inzet van luchtreiniging optimaal benut en worden scholen die dat willen verder ondersteund in het gebruik daarvan. Dit kan bijdragen aan oplossingen voor de korte termijn en daarnaast ook aan de opbouw van wetenschappelijke kennis over de effectiviteit en veiligheid van luchtreiniging in de klas."

"In Staphorst hebben zes scholen het initiatief genomen om 75 luchtreinigers te plaatsen. Wij starten een pilot om de effecten van deze luchtreinigers te meten. Dit breiden we bovendien uit naar ruim 200 klaslokalen op andere plaatsen in Nederland. Scholen die hieraan willen meedoen, kunnen zich hiervoor aanmelden op www.ventilatiehulp.nl. De onderzoeksresultaten worden in het voorjaar van 2023 verwacht. Dit komt bovenop het al langlopende onderzoek wat op tientallen scholen gaande is door wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden