Clicky

 
Transport Online - Medewerkers Bijenkorf gaan vrijdag staken

Medewerkers Bijenkorf gaan vrijdag staken

Medewerkers Bijenkorf gaan vrijdag staken
29-09-2022 17:09 | Financieel | auteur Redactie

UTRECHT - Het is de mensen bij de Bijenkorf menens. Vrijdag staken de mensen van de Bijenkorf voor het eerst sinds de jaren '70. Voor de deur van het luxe warenhuis in Amsterdam voeren zij vanaf 13.30 uur actie en overhandigen symbolisch hun hoge rekening aan de directie.

Linda Vermeulen, bestuurder FNV Winkelstraat: "De medewerkers zeggen: alles wordt duurder, nu wij nog! De meesten hebben een bruto uurloon onder de €14. Veel medewerkers hebben hun energierekening zien stijgen met €100 tot wel €200 per maand en ze zijn tientallen euro’s per week meer kwijt aan boodschappen. Tegelijkertijd staat de Oostenrijkse eigenaar/aandeelhouder van de Bijenkorf, René Benko, op de rijkenlijst van Forbes, met een geschat vermogen van €4,8 miljard."

Lonen worden laag gehouden

Dat klopt van geen kant. Vermeulen: "De verschillen zijn te groot. De lonen van winkelmedewerkers worden onder druk van aandeelhouders laag gehouden, terwijl diezelfde aandeelhouders in een ver buitenland slapend rijk worden. Winkelmedewerkers en directie runnen de Bijenkorf sámen. Het wordt tijd dat de directie naar de medewerkers luistert en niet de oren laat hangen naar die aandeelhouders."

Eerste staking sinds jaren 70

Het is voor het eerst in bijna een halve eeuw dat medewerkers van de Bijenkorf staken. In 1977 staakten de Bijenkorf-medewerkers van het distributiecentrum in Woerden. Zij eisten dat hun lonen bleven meestijgen met de hogere prijzen (er was toen nog een automatische prijscompensatie, zij wilden dat die bleef bestaan).

Personeel deed ook mee aan Februaristaking

Overigens deed in 1941 winkelpersoneel van de Bijenkorf mee aan de Februaristaking in Amsterdam, tegen de jodenvervolging. In 1911 was er ook nog een staking bij het warenhuis.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden