Clicky


Nord Stream 1-eigenaar verwacht maandag einde gaslek

Nord Stream 1-eigenaar verwacht maandag einde gaslek
29-09-2022 16:38 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - De eigenaar van Nord Stream 1 verwacht dat vanaf maandag geen gas meer uit de beschadigde gaspijpleiding lekt, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Het is nog niet te voorspellen of de pijpleiding nog ooit in gebruik kan worden genomen. Daarvoor moet eerst duidelijk worden wat de omvang en aard van de schade aan de onderzeese pijplijn zijn.

Nord Stream AG, dat Nord Stream 1 uitbaat, zegt dat er eerst medewerkers naar de plek van de beschadiging moeten gaan om verdere voorspellingen te kunnen doen. "De opname van de schade is alleen mogelijk als we het gebied kunnen bereiken. Op dit moment is de toegang beperkt."

Maandag werden lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee bij Denemarken en Zweden ontdekt. Het is nog onduidelijk hoe de beschadigingen op de bodem van de zee zijn ontstaan. De Europese Unie en landen als Zweden en Denemarken gaan ervan uit dat die door sabotage zijn veroorzaakt. Zweedse meetstations registreerden maandag ontploffingen op de plek waar de lekkages zijn.