Clicky


Arib werkt niet mee aan 'schijnonderzoek': dit is een afrekening

Arib werkt niet mee aan 'schijnonderzoek': dit is een afrekening
29-09-2022 14:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PvdA-politica en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib peinst er niet over mee te werken aan het onderzoek dat het huidige dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer naar haar laat doen. "Omdat het een schijnonderzoek is", licht Arib toe. Ook wil ze niet praten met haar opvolgster, Vera Bergkamp. Arib wil geen verantwoording afleggen aan de nieuwe voorzitter. "Ik ben verantwoording schuldig aan de kiezer, en niemand anders."

Arib reageert fel op het nieuws over het onderzoek, waarover NRC woensdagavond berichtte. "Het is geen onderzoek, het is een politieke afrekening, waarbij ik met terugwerkende kracht een soort functioneringsgesprek moet voeren", aldus de sociaaldemocraat. Ook het feit dat erover is gelekt, ervaart ze als "politieke dolksteek" van Bergkamp. Na de verkiezingen van vorig jaar won Bergkamp de strijd om de voorzittershamer van Arib, die sinds 2016 op de voorzittersstoel zat. Sindsdien is er vaker gedoe geweest om de verkiezing van Bergkamp en haar stijl als voorzitter.

Bergkamp zocht woensdagavond contact met de medewerker van Arib om in gesprek met haar te treden, maar wilde niet vertellen waar het over zou gaan. Arib is nu ook niet van plan in gesprek te gaan met Bergkamp. Ze zou daar alleen op in zijn gegaan als de uitnodiging tot een gesprek eerder was gekomen, aldus het PvdA-Kamerlid. NRC bracht woensdagavond naar buiten dat het presidium een onderzoek naar Arib instelt. In twee anonieme klachtenbrieven zou staan dat zij slecht met de ambtenaren die voor de Kamer werken omging en een "schrikbewind" voerde. Arib ontkent dat. "Ik heb onder een schrikbewind geleefd. Ik weet wat het is", zegt zij.

Niet geheel onomstreden

Toch was Arib in haar tijd als voorzitter niet onomstreden. De voorzitter van de ondernemingsraad van de Tweede Kamer, Michel Meerts, zegt de signalen die voor het presidium aanleiding waren voor een onafhankelijk extern onderzoek te herkennen. Arib kent de nieuwe or niet, maar heeft in haar tijd als Kamervoorzitter weleens aanvaringen met de orgehad, zegt ze. Bij haar aanstelling in 2016 kreeg ze ook de opdracht de ambtelijke organisatie te reorganiseren. Het was "vreselijk" hoe die organisatie functioneerde, zegt ze nu. De ondernemingsraad verzette zich tegen de veranderingen, aldus Arib. Ze voerde in die tijd gesprekken met de ondernemingsraad omdat zij "niet tevreden waren of dat ze betrokken wilden worden. Dat is ook hun rol."

Bergkamp zelf sprak de verwijten van Arib overigens tegen en wees erop dat het hele presidium akkoord ging met het instellen van een onafhankelijk onderzoek. Dat betekent dat ook Aribs partij- en fractiegenoot Henk Nijboer heeft ingestemd. "Dat is natuurlijk wel pijnlijk. Ik moet het er met hem nog over hebben." Dit staat verdere samenwerking met hem als fractiegenoot wat Arib betreft niet in de weg.

Geen reden om te stoppen

Arib ziet vooralsnog geen reden om (tijdelijk) te stoppen als Kamerlid noch als voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over corona moet voorbereiden. Of ze ook denkt aan stappen tegen Bergkamp, wil Arib nog niet kwijt.