Clicky


Baudet zet aangifte tegen Derksen door om liquidatie-opmerking

Baudet zet aangifte tegen Derksen door om liquidatie-opmerking
28-09-2022 18:25 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zet zijn aangifte tegen televisiepersoonlijkheid Johan Derksen door. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de liquidatie-opmerking van Derksen op televisie beoordeeld als strafbaar, meldt een woordvoerder van Baudet desgevraagd.

Een woordvoerder van het OM in Den Haag zegt in een reactie dat het zogeheten Team Bedreigde Politici heeft geconcludeerd dat er sprake is van "een mogelijke opruiing" door Derksen. "Daarop is de heer Baudet uitgenodigd om aangifte te doen." Volgens de zegsman verloopt de procedure verder zo dat hetzelfde team, onder gezag van de officier van justitie, verder onderzoek doet naar de kwestie. De officier van justitie besluit uiteindelijk of de zaak aan de rechter wordt voorgelegd of niet. Hoe lang het vervolgonderzoek duurt, kon de woordvoerder niet inschatten.

Vorige week liet het OM in Den Haag al weten dat het onderzocht of Derksen een strafbare uiting heeft gedaan in een uitzending van de SBS-talkshow Vandaag Inside. Het onderzoek volgde op een melding van Baudet bij het OM over bedreiging. Het draait om een opmerking van Derksen die zei dat Baudet moest worden "geliquideerd". Direct na zijn uitspraak, zei Derksen dat het een verspreking betrof. Hij bedoelde naar eigen zeggen "dat ze Baudet uit de Kamer moeten schoppen".

Justitie keek na de melding of het zinvol is om aangifte te doen. Volgens FVD is dat volgens het OM inderdaad het geval. Het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie-eenheid in Den Haag stelt de aangifte op en Baudet zet hier donderdag zijn handtekening onder, aldus de woordvoerder.

Derksen had eerder gezegd heel verbaasd te zijn dat er ophef was ontstaan over zijn opmerking.