Clicky


 


CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'
28-09-2022 16:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het CDA wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) maatregelen neemt tegen omroep Ongehoord Nederland (ON), blijkt uit Kamervragen van de CDA-fractie. Volgens indiener Lucille Werner lijkt het er nu op "alsof de bestuurlijke moed ontbreekt" op te treden tegen ON.

De omroep kwam meermaals in opspraak, onlangs nog omdat een compilatie van internetfilmpjes werd getoond waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn sprak over "blanken die door negers in elkaar worden geslagen".

Werner spreekt van een "beschamende uitzending" die "duidelijk een grens over is gegaan". Voor "dit soort geluiden" zou volgens Werner geen plek mogen zijn in het omroepbestel. Zij wil weten wie verantwoordelijk is om te toetsen of ON zich houdt aan de voorwaarden die zijn gesteld voor toelating tot het bestel. Zij wil weten welke taken en bevoegdheden de NPO Ombudsman, het Commissariaat voor de Media en de staatssecretaris zelf hebben in de zaak. Vaak verwijzen zij naar elkaar als de roep tot optreden klinkt.

Mediawet

Uslu kan volgens de Mediawet pas ingrijpen als ON twee keer een sanctie heeft gekregen van het Commissariaat, laat een woordvoerder weten. Ze zei meermaals geen invloed te willen uitoefenen op de inhoud van programma's van de publieke omroep.

Kamerlid Martin Bosma van de PVV ziet geen aanleiding om Ongehoord Nederland te berispen. Hij vindt de omroep een "verademing" in een publiek bestel dat hij als "eenzijdig links" bestempelt. Hij vindt de door Blommestijn gebruikte woorden helemaal niet racistisch, iets wat volgens het College van Omroepen wel degelijk het geval was.

Eerder dinsdag zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes dat een aantal omroepen op journalistiek gebied niet meer wil samenwerken met Ongehoord Nederland. Zij keuren af dat zelden hoor- en wederhoor wordt gepleegd door de omroep. "Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen", zei Huisjes, waarschijnlijk doelend op Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions