Clicky

 
Transport Online - 'Ongekende' schade aan Nord Stream 1 en 2

'Ongekende' schade aan Nord Stream 1 en 2

'Ongekende' schade aan Nord Stream 1 en 2
27-09-2022 10:00 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KOPENHAGEN - [update 13:50 uur] De gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland lopen, zijn op meerdere plekken lek. In totaal hebben nu drie onderzeese pijpleidingen op één dag "ongekende" schade opgelopen, meldt exploitant Nord Stream.

De lekkages kwamen aan het licht nadat de druk in de leidingen was gedaald. Beide leidingen zijn op dit moment niet in gebruik, maar bevatten wel gas. Het is volgens Nord Stream nog niet te voorspellen wanneer het gasleidingenstelsel weer operationeel is. De Deense marine en Duitse specialisten doen nog altijd onderzoek naar de oorzaak van het wegvallen van de druk.

Het is "erg voorbarig" om te gissen of er sabotage of andere boze opzet in het spel is, zegt de Europese Commissie desgevraagd. "Dit is echt niet het moment om te speculeren over mogelijke oorzaken of een al dan niet toevallige samenloop." Nord Stream 1 en 2 liggen zo diep op de zeebodem dat deskundigen onbedoelde schade door scheepvaart onwaarschijnlijk achten.

Sabotage

De Russische regering verklaarde sabotage niet uit te sluiten. "Geen enkele mogelijkheid kan worden uitgesloten op dit moment", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Rusland maakt zich volgens hem veel zorgen over de situatie en wil snel opheldering.

Ook de Deense premier Mette Frederiksen vermoedt opzet. "Het is zeldzaam dat er drie lekkages op enige afstand van elkaar zijn. Daarom is het moeilijk voor te stellen dat dit per ongeluk is gebeurd", zei ze tijdens een bezoek aan Polen.

Chantagemiddel

Nord Stream 1 ligt al een tijdje stil. Volgens Rusland heeft dat te maken met technische problemen. De Duitse regering denkt dat Rusland energie als chantagemiddel inzet vanwege westerse steun aan Oekraïne. Nord Stream 1 is normaal gesproken een belangrijke aanvoerlijn van Russisch gas naar Duitsland en Europa, maar het Russische staatsgasbedrijf Gazprom leverde voor de sluiting al maanden veel minder gas via die leiding.

Juist zaterdag gaat een nieuwe pijpleiding door de Oostzee open die Noors gas naar Oost-Europa brengt. Die moet deze landen helpen het verder zonder Russisch gas af te kunnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden