Clicky


Drukste ochtendspits van het jaar door regen en ongelukken

Drukste ochtendspits van het jaar door regen en ongelukken
27-09-2022 08:56 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 10:07 uur] Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

De ANWB telde rond 08.30 uur 925 kilometer file. Deze verkeersdienst telt ook de files op de N-wegen mee. Die namen daarna geleidelijk af. Rond 10.00 uur stond er in totaal nog ongeveer 200 kilometer file.

Er waren ongelukken op de A12 bij Veenendaal-West, op de A2 bij Veghel en op de A9 bij knooppunt Beverwijk. Volgens Rijkswaterstaat ontstond de meeste vertraging na een kettingbotsing op de A12 richting Utrecht bij Driebergen.

Rijkswaterstaat telde dinsdagochtend op het hoogtepunt overigens 558 kilometer file (op alleen de rijkswegen). Op donderdag 7 april, de vorige drukste ochtendspits, telde Rijkswaterstaat 447 kilometer file op de rijkswegen. De ANWB kwam die dag op 887 kilometer file.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat zei dat de avondspits mogelijk ook druk wordt. "Iedereen die vanochtend in de auto is gestapt, moet later ook weer naar huis. Of we veel files krijgen hangt er onder meer van af in hoeverre de mensen gespreid naar huis gaan."

Ook in de treinen was het in de ochtenduren druk. Reizigers berichtten over overvolle treinen en mensen die op stations werden achtergelaten. Een NS-woordvoerster legde uit dat de dienstregeling door personeelsgebrek is afgeschaald en dat het daardoor kan gebeuren dat reizigers niet direct met een trein meekunnen, maar op een volgende moeten wachten.