Clicky

 
Transport Online - Eliud Kipchoge loopt in Berlijn opnieuw wereldrecord op marathon

Eliud Kipchoge loopt in Berlijn opnieuw wereldrecord op marathon

Eliud Kipchoge loopt in Berlijn opnieuw wereldrecord op marathon
25-09-2022 12:07 | Sport | auteur ANP

BERLIJN - Eliud Kipchoge heeft in Berlijn een nieuw wereldrecord op de marathon gelopen. De 37-jarige Keniaan realiseerde over 42,195 kilometer een tijd van 2 uur, 1 minuut en 9 seconden.

De oude toptijd stond ook al op naam van Kipchoge, die in 2018 in Berlijn een tijd liep van 2.01.39. Het jaar daarop presteerde hij het om op een afgezet parcours in Wenen als eerste mens een marathon onder de 2 uur te lopen. Met hulp van een grote groep gangmakers kwam hij uit op 1.59.40. Die tijd werd niet erkend als wereldrecord.

Kipchoge werd in Berlijn aanvankelijk begeleid door enkele zogenoemde hazen, maar liep vanaf kilometer 25 alleen. De marathonlegende had al wel een vermoeden dat het in Berlijn tot een toptijd zou komen. Na 15 kilometer lag hij zelfs op schema voor een tijd onder de 2 uur. "Ik denk wel dat ik een heel goede race kan lopen, en misschien wordt het wel mijn beste ooit, maar ik zal hier niet onder de 2 uur lopen", voorspelde hij een week geleden.

Parijs 2024

In Berlijn finishte zijn landgenoot Mark Korir als tweede in 2.05.58, de Ethiopiër Tadu Abate werd derde in 2.06.28.

Kipchoge heeft nu vijftien van de zeventien marathons waarin hij aan de start stond, gewonnen. Daartoe behoren de olympische marathons van Rio (2016) en Tokio (2021). Hij heeft zijn zinnen gezet op nieuw olympisch succes in Parijs 2024. Daarmee zou hij de eerste atleet worden die drie keer de marathon wint op de Spelen.

Kipchoge schreef in 2014 de marathon van Rotterdam op zijn naam en in 2021 won hij de speciale kwalificatiemarathon voor de Olympische Spelen van Tokio op vliegbasis Twente.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden