Clicky


Evenepoel bezorgt België na 10 jaar weer wereldtitel wielrennen

Evenepoel bezorgt België na 10 jaar weer wereldtitel wielrennen
25-09-2022 10:12 | Sport | auteur ANP

WOLLONGONG - De Belg Remco Evenepoel heeft met een indrukwekkende solo de wegrace gewonnen bij de WK wielrennen in Australië. De 22-jarige renner van Quick-Step - Alpha Vinyl was met nog 60 kilometer te gaan ten aanval getrokken. Evenepoel kreeg een aantal renners mee, maar soleerde de laatste 25 kilometer naar de winst en de regenboogtrui. Hij is de eerste Belgische wereldkampioen sinds Philippe Gilbert tien jaar geleden in Valkenburg won.

De Fransman Christophe Laporte pakte het zilver, brons ging naar de Australiër Michael Matthews.

Nederland was Mathieu van der Poel al vroeg in de koers kwijtgeraakt. De kopman had in de nacht voor de wedstrijd enkele uren op het politiebureau doorgebracht na een aanvaring in het hotel met enkele kinderen die hem met lawaai op de gang hadden wakker gehouden. De ontgoochelde renner stapte al na 30 kilometer af. Van der Poel moet zich dinsdag nogmaals bij de autoriteiten melden en hoopt dan terug naar huis te kunnen keren.

Kopgroep

Achter een kopgroep van zestien renners brak ruim vier ronden voor het einde het peloton. Evenepoel zat in het eerste deel, net als onder anderen Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn, de Fransman Romain Bardet en de Colombiaan Nairo Quintana. De Belgische co-kopman naast Wout van Aert versnelde op zo'n 60 kilometer voor de streep. Met een groep achterhaalde hij de vroege vluchters, waarna hij met nog twee landgenoten goed vertegenwoordigd was voorin, net als Frankrijk en Italië. De aanwezigheid van alleen Eenkhoorn namens Nederland stak daar schril bij af. Na het wegvallen van Van der Poel waren Bauke Mollema en Dylan van Baarle de kopmannen, maar beiden zaten in de groep met onder anderen titelverdediger Julian Alaphilippe, Van Aert en de Sloveen Tadej Pogacar, die nooit meer dichterbij kwam.

Evenepoel liet met de Kazach Alexei Loetsenko zijn medevluchters achter en besloot 25 kilometer voor de finish alleen verder te gaan. Het was de beslissing. Een vijftal leek daarna te gaan rijden voor de overige medailles, maar zag het peloton in de slotkilometer voorbij komen. Laporte passeerde de finish op ruim 2 minuten van Evenepoel als tweede. Mollema was op de 25e plaats de eerste Nederlander.

Evenepoel won dit jaar al Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Spanje. In 2018 was hij al wereldkampioen op de weg bij de junioren.