Clicky

 
Transport Online - Tweede aardbeving bij Gronings Uithuizen, nu met kracht 1.7

Tweede aardbeving bij Gronings Uithuizen, nu met kracht 1.7

Tweede aardbeving bij Gronings Uithuizen, nu met kracht 1.7
24-09-2022 14:03 | Binnenland | auteur ANP

UITHUIZERMEEDEN - [update 17:17 uur] Bij Uithuizen, in het noorden van Groningen, heeft zich zaterdag rond 13.30 uur een tweede aardbeving voorgedaan, met een kracht van 1.7, zo meldt het KNMI. Ruim een uur eerder werd het gebied in de gemeente Het Hogeland al getroffen door een aardbeving met een kracht van 2.7. Aanvankelijk werd 2.8 als kracht gemeld.

De afgelopen weken werden al verschillende bevingen gerapporteerd met Uithuizen als epicentrum. Zo was er een met een kracht van 2.3 op 9 september, was er op 28 augustus een met een kracht van 1.3 en op 19 augustus een met een magnitude van 1.9.

In het gebied komen vaker aardbevingen voor als gevolg van de gaswinning. De zwaarste beving tot nu toe was op 16 augustus 2012, bij Huizinge. Die had een kracht van 3.6.

De Veiligheidsregio Groningen spreekt van een "enorme knal". "De schrik zit er weer goed in." Volgens de veiligheidsregio zorgt de beving opnieuw voor schade aan huizen. De gemeente Het Hogeland, waar Uithuizen onder valt, laat weten dat de beving op verschillende plekken gevoeld is en dat inwoners schade kunnen melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Op Twitter zeggen meerdere mensen de beving zaterdag gevoeld te hebben, zoals Els Smits in het gehucht Doodstil onder Uithuizen. Berry Haan zegt dat het in Uithuizermeeden een "enorme donder en aardbeving" was. "Hele huis trilde, ramen, planten verschoven." Het was volgens hem de ergste tot nu toe. Ook veel anderen in de omgeving melden zich via sociale media.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden