Clicky

 
Transport Online - Economie groeide met 2,6 procent in tweede kwartaal 2022

Economie groeide met 2,6 procent in tweede kwartaal 2022

Economie groeide met 2,6 procent in tweede kwartaal 2022
23-09-2022 10:00 | Cijfers | auteur Redactie

DEN HAAG - Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2022 met 2,6 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Bij de eerste berekening, die is gepubliceerd op 17 augustus, kwam de groei ook uit op 2,6 procent. De tweede berekening van het bbp wordt ongeveer 85 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.

De investeringen en de overheidsconsumptie zijn opwaarts en het handelssaldo is neerwaarts bijgesteld. Per saldo is het groeicijfer gelijk aan dat van de eerste berekening. Ook het totaalbeeld is niet veranderd. De investeringen en het handelssaldo (export minus import) droegen het meest bij aan de economische groei. Ook de consumptie door huishoudens had een positieve bijdrage.

Tweede berekening

De tweede berekening wordt 85 dagen na afloop van het kwartaal gemaakt. De eerste berekening, ongeveer 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze eerste berekening komt voortdurend meer informatie beschikbaar over de Nederlandse economie, zoals van de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca, de overheid, de zorg en de financiële instellingen die vervolgens wordt verwerkt in nieuwe berekeningen.

De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste berekening was de afgelopen vijf jaar (2017-2021) gemiddeld 0,09 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,3 en 0,7 procentpunt, allebei in 2021.

Bijstelling groei in voorgaande kwartalen

Bij elke nieuwe berekening van het bbp bepaalt het CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. Dit heeft geleid tot een bijstelling van de bbp-groei in het eerste kwartaal van 2022 van 0,5 naar 0,4 procent.

Groei ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 5,1 procent. Volgens de eerste berekening was dat 5,3 procent. De neerwaartse bijstelling wordt veroorzaakt door nieuwe cijfers over de financiële instellingen, de uitzend- en reisbranche, onroerend goed en de horeca.

Het totaalbeeld is niet veranderd. Vooral de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de investeringen droegen bij aan deze groei.

Aantal banen groeit 85 duizend

Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het tweede kwartaal met 85 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. De eerste berekening kwam uit op een toename van 94 duizend banen.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 waren er in het tweede kwartaal van 2022 volgens de tweede berekening 474 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer. Dat was bij de eerste berekening 484 duizend.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions