Clicky

 
Transport Online - Bedrijven boekten meer winst in tweede kwartaal

Bedrijven boekten meer winst in tweede kwartaal

Bedrijven boekten meer winst in tweede kwartaal
23-09-2022 09:54 | Cijfers | auteur Redactie

DEN HAAG - De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven kwam in het tweede kwartaal van 2022 uit op 75,2 miljard euro. Dat is 8,4 miljard euro meer dan in het tweede kwartaal van 2021 en de hoogste winst geboekt in een tweede kwartaal sinds het begin van de tijdreeks in 1999. In het tweede kwartaal van 2022 hebben de bedrijven minder coronagerelateerde subsidies ontvangen dan een jaar eerder, maar toch was zowel de operationele winst als de winst van buitenlandse dochters hoger. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe (voorlopige) cijfers.

De brutowinst voor belasting kan worden gesplitst in de operationele winst, de winsten van buitenlandse dochters en de overige winst. De operationele winst kwam kwam in het tweede kwartaal van 2022 uit op 46,8 miljard euro, tegen 43,5 miljard euro in het tweede kwartaal van 2021. Doordat er minder coronagerelateerde subsidies werden verstrekt, waren de ontvangen niet-productgebonden subsidies 3,4 miljard euro lager. De operationele winst exclusief niet-productgebonden subsidies was 6,6 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Met name de energiebedrijven, de luchtvaart, reisbureaus, uitzendbureaus en logiesverstrekkers boekten meer winst.

De winsten van buitenlandse dochters namen met 6,6 miljard euro toe. Vooral de winsten van buitenlandse dochters van bedrijven in de petrochemische industrie stegen. De overige winst was 1,4 miljard euro lager dan een jaar eerder. Dat komt door hogere betalingen aan de overheid in verband met de aardgaswinning. De binnenlandse dividendopbrengsten waren wel hoger dan in het tweede kwartaal van 2021. Zowel de renteontvangsten als de rentebetalingen waren iets lager dan een jaar eerder. 

Meer belasting betaald, meer dividend uitgekeerd en meer geïnvesteerd

Over de winst betalen bedrijven belasting, zoals de vennootschapsbelasting. In het tweede kwartaal van 2022 betaalden de niet-financiële bedrijven 4,9 miljard euro meer belasting over hun winst dan in het tweede kwartaal van 2021.

De winst na betaling van de belastingen kunnen bedrijven aanwenden voor investeringen en besparingen, of voor dividenduitkeringen aan aandeelhouders. De niet-financiële bedrijven hebben 10,0 miljard euro meer dividend uitgekeerd dan in het tweede kwartaal van 2021. De investeringen in vaste activa waren 4,4 miljard euro hoger.  

Winstquote toch omlaag

Ondanks de stijging van de operationele winst was de winstquote – de operationele winst als percentage van de toegevoegde waarde – met 34,0 procent in het tweede kwartaal van 2022 iets lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021 (34,9 procent). Dit komt door de afname van de ontvangen niet-productgebonden subsidies, die wel onderdeel zijn van de operationele winst maar niet van de toegevoegde waarde. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden