Clicky

 
Transport Online - Horeca komt met noodnummer om hoge energieprijs

Horeca komt met noodnummer om hoge energieprijs

Horeca komt met noodnummer om hoge energieprijs
22-09-2022 10:20 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De horeca komt met een speciaal nummer waar ondernemers hun problemen en verhalen kwijt kunnen nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Het nummer, dat door de Horeca Alliantie is ingesteld, is een reactie op de miljoenennota van het kabinet. Daarin ontbreekt het volgens de ondernemerslobby aan enig zicht op verlichting van de energienood van duizenden restaurants, cafetaria’s en andere horecabedrijven.

De eerste horecabedrijven hebben inmiddels voorgoed hun deuren gesloten vanwege de hoge energiekosten, aldus de samenwerking van Chinees-Aziatische restaurants (VCHO), snackbars ( ProFri) en horecagilde NHG die circa 3000 horecaondernemers in Nederland vertegenwoordigt.

De ondernemers wijzen erop dat de energienota al begin dit jaar sterk opliep. Politieke keuzes - de sancties tegen Rusland - hebben de factuur verder omhoog gejaagd. "De sancties zijn begrijpelijk, maar de horeca kan de directe gevolgen niet langer alleen dragen", zo klinkt het. "Inmiddels is duidelijk dat pas op z’n vroegst in november eventuele overheidsmaatregelen bekend zijn om het energieleed te verzachten. Voor veel horecaondernemers kan het dan al te laat zijn."

Het noodnummer zal, afhankelijk van het aantal meldingen, in eerste instantie vijf weken beschikbaar blijven. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft in een brief aan de minister de zorgen kenbaar gemaakt. Volgens de brancheorganisaties mag de rekening van koopkrachtverbetering niet alleen bij het bedrijfsleven worden gelegd. De ondernemers- en werkgeverslasten gaan namelijk flink omhoog en er is onvoldoende tegemoetkoming voor de enorm gestegen energielasten, aldus KHN.

De organisatie roept de politiek op met extra lastenverlichting te komen. Dat kan bijvoorbeeld door het hogere minimumloon met een nieuw laag inkomensvoordeel te compenseren. Ook zou de vrije ruimte voor ondernemers in de werkkostenregeling flink verhoogd kunnen worden. Verder oppert KHN om ondernemers langer de tijd te geven belastingachterstanden terug te betalen. Zij hadden uitstel tot 1 oktober. De regeling zou wat KHN betreft met een jaar moeten worden verlengd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,009
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden