Clicky

 
Transport Online - Trends in Transport en Logistiek zetten zich voort in lijn met voorgaande kwartaal

Trends in Transport en Logistiek zetten zich voort in lijn met voorgaande kwartaal

Trends in Transport en Logistiek zetten zich voort in lijn met voorgaande kwartaal
22-09-2022 09:33 | Financieel | auteur Redactie

GOUDA - Hoewel de bezorgdheid over het economische klimaat op dit moment toeneemt, zetten trends zich door op de arbeidsmarkt. Het 2e kwartaal is in lijn met het kwartaal daarvoor. De arbeidsmarkt in de sector kampt nog steeds met een groot tekort aan personeel. Dat zegt een toenemend aantal ondernemers in het goederenvervoer over de weg. Het aantal vacatures blijft hoog en de pensioenuitstroom neemt verder toe. De instroom in WW van vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers neemt verder af. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer (PFV). De cijfers gaan naast het onderzochte kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal, om goed aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mogelijk dankzij SOOB.

STL: "Naast het tekort aan personeel blijkt uit de Sectormonitor dat er (begin 2022-Q3) meer transportondernemers zijn die de komende 3 maanden een verslechtering verwachten van het economisch klimaat dan een verbetering. De verwachtingen over het personeelsbestand zijn positief, maar minder dan in voorgaande kwartalen. 17,6 procent van de ondernemers verwacht een toename van hun personeelsbestand en 10 procent een afname (per saldo verwacht 7,6 procent een uitbreiding tegenover 23,1 procent een kwartaal eerder).”

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers blijft hoog. Er zijn medio augustus bijna 10.000 openstaande vacatures voor chauffeurs en ruim 15.000 voor logistiek/magazijnmedewerkers (UWV, 2022).

Het aandeel ondernemers goederenvervoer over de weg dat een belemmering ervaart door een personeelstekort neemt verder toe. Begin 2022-Q3 ervaart ruim de helft (54 procent) een belemmering door een tekort aan personeel (begin 2022-Q2 lag dit aandeel op 52 procent en begin 2022-Q1 op 46 procent).

Veel ondernemers in de verschillende bedrijfstakken in Nederland geven volgens CBS aan last te hebben van een personeelstekort. Begin 3e kwartaal gaf 38 procent van de ondernemers in Nederland aan hierdoor belemmerd te worden, tegenover 23 procent een jaar eerder. Verder geven steeds meer ondernemers aan belemmerd te worden door een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte. Begin 3e kwartaal gaf 20 procent dit aan. In zowel goederenvervoer over de weg als logistiek noemde 20 procent, dit als belemmering (CBS, 2022)

In het eerste kwartaal 2022 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +16,4 procent en in logistieke dienstverlening +31,9 procent ten opzichte van 2021-Q1) (CBS, 2022). In heel 2021 groeide de omzet in goederenwegvervoer met 11,5 procent t.o.v. 2020. In 2020 had de branche last van coronamaatregelen en was er sprake van omzetverlies. De omzet lag vanaf 2e kwartaal 2021 boven het niveau van voor de maatregelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden