Clicky

 
Transport Online - Kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens debat over begroting [+video]

Kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens debat over begroting

Kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens debat over begroting [+video]
21-09-2022 20:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 22:35 uur] Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst. Baudet mocht zijn bijdrage niet meer afmaken.

De bewindslieden vielen over opmerkingen van Baudet over de opleiding van Kaag aan de Britse universiteit van Oxford. Hij zei dat het college waaraan ze heeft gestudeerd bekendstond als een spionnenopleiding. De bijdrage van Baudet ging grotendeels over complotten.

St. Anthony's College in Oxford was volgens de Forum-leider "weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten". Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in. Toen Baudet alsnog doorging over Oxford, stapten Kaag en de rest van het kabinet op, een unicum.

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag "onacceptabel". De voorzitter vroeg Baudet zijn woorden terug te nemen. Die liet weten dat niet van plan te zijn. "Het is absurd wat hier gebeurt", zei hij verontwaardigd.

Daarop besloot Bergkamp hem het woord te ontnemen. Een brede meerderheid steunde het besluit van de voorzitter. Wel was er kritiek op het weglopen van het kabinet. Het is niet aan het kabinet wat hier wel en niet door de beugel kan, zei SGP'er Kees van der Staaij. Dat is aan de voorzitter, voegde hij eraan toe.

Buiten de plenaire zaal zei Baudet op vragen van de pers dat het "feit" over Kaag slechts "leuk om te weten" was. Maar hij voegde eraan toe dat hij "versmelting van het marxisme met de deep state" wilde blootleggen. De deep state is onderdeel van een complottheorie over een geheime, ongekozen elite die het in westerse landen voor het zeggen zouden hebben.

Het is uniek dat het hele kabinet vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter. Het debat, dat over de begroting voor het komende jaar, was tot de bijdrage van het Baudet fel, maar verliep vooral rustig. Het debat loopt wel behoorlijk uit. Na de schorsing moeten nog zeker dertien Kamerleden spreken. Baudet sprak op zijn eigen verzoek eerder op de avond, omdat zijn vrouw op het punt staat om te bevallen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden