Clicky

 Mercer: hoger minimumloon kost werkgevers en overheid miljarden

Mercer: hoger minimumloon kost werkgevers en overheid miljarden
21-09-2022 12:16 | Financieel | auteur ANP

AMSTELVEEN - Het kabinetsplan om het minimumloon per 1 januari met zo'n 10 procent te verhogen kost werkgevers en de overheid minstens 11,2 miljard euro. Dat heeft adviesbureau Mercer uitgerekend. Dat is veel meer geld dan puur op grond van de zogeheten minimumloonsom mag worden verwacht.

Volgens de organisatie bestaat het bedrag zowel uit extra loonkosten als uit een bijkomende stijging van verzekeringspremies. Een verhoging van het minimumloon heeft daarbij waarschijnlijk voor meer salarissen gevolgen dan alleen de allerlaagste. Organisaties waarbij het start- of instroomsalaris gelijk is aan het minimumloon, zullen volgens Mercer ook de schalen daarboven moeten aanpassen.

"Je wordt er als werkgever min of meer toe gedwongen, zelfs als het minimumloon bij jou helemaal niet aan de orde is en je beleidsmatig geen directe koppeling hebt tussen inflatie en loonsverhoging", zegt deskundige Bart Brenninkmeijer van Mercer Nederland. "Want overal zullen de salarissen gaan stijgen. Doe je als werkgever niets, dan loop je het risico dat medewerkers uiteindelijk vertrekken."

De rekenmeesters van Mercer stellen dat de kosten van de verhoging van het minimumloon minstens neerkomen op 7,4 miljard euro. Zo'n 70 procent daarvan zou voor rekening komen van de AOW-uitkeringen die ook met 10 procent stijgen. De AOW is namelijk gekoppeld aan het minimumloon. Miljoenen gepensioneerden merken de maatregel dus ook direct in hun portemonnee.

Daarnaast gaat Mercer uit van mogelijk zo'n 3,8 miljard euro aan kosten voor werkgevers voor de verzekeringspremies die zij betalen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, en voor ziektewetuitkeringen. Bedrijven zullen volgens Mercer ook voor mensen die veel meer verdienen dan het minimumloon, meer premie betalen omdat de maximum premieloongrens eveneens omhoog gaat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats