Clicky

 
Transport Online - Boeren: plan was om met 150 trekkers naar Den Haag te komen

Boeren: plan was om met 150 trekkers naar Den Haag te komen

Boeren: plan was om met 150 trekkers naar Den Haag te komen
20-09-2022 11:34 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een aantal clubjes boeren uit het hele land was samen van plan om met ongeveer 150 trekkers naar Den Haag te komen tijdens Prinsjesdag. Dat zegt een boer uit Krimpenerwaard die met twintig anderen op het Malieveld is samengekomen.

Een deel van de groepjes was in Den Haag aangekomen en werd teruggestuurd door de politie, een ander deel is afgebeld omdat ze hoorden dat ze Den Haag niet in mochten, zo vertelt de boer, die anoniem wil blijven. "Wij waren hier al om 05.00 uur. We werden tegengehouden door de politie en hebben onze trekkers in Rijswijk neer moeten zetten."

Naast de boeren uit Krimpenerwaard ging het om een groep uit Kockengen (Utrecht), Leiden en ongeveer vijftig trekkers uit de buurt van Stroe, in de Gelderse Vallei, aldus de boer. Het was de bedoeling om de 150 trekkers in een linie neer te zetten bij het Lange Voorhout. "Om zo een statement te maken."

Volgens Floor de Jong, die namens de boeren uit Krimpenerwaard het woord voert, is een aantal trekkers in beslag genomen, omdat de boeren "te langzaam waren in het luisteren". "Een beetje jammer was dat", zegt hij. De boeren hadden borden over het stikstofbeleid aan hun trekkers bevestigd. "We hadden gehoopt dat die in beeld zouden komen."

De boeren willen dat de stikstofwet van tafel gaat en het kabinet opstapt, aldus De Jong. "Maar ik denk niet dat dat het gaat worden. Als we zo naar de troonrede luisteren en morgen de Algemene Politieke Beschouwingen horen, hoop ik dat ze nog even aan ons denken en het nog over ons hebben. Maar we zijn murw en sceptisch, want we dachten dat we ons punt wel duidelijk hadden gemaakt, maar de trein dendert gewoon verder."

Sommige boeren is het ondanks een noodbevel van de gemeente gelukt met hun trekkers door te dringen tot de Hofstad. Op verschillende plekken in en rond het centrum van Den Haag staan dinsdagochtend groepjes boeren met tractoren of andere landbouwvoertuigen, onder meer op de Koekamp en bij het Malieveld.

De gemeente Den Haag stelde een noodbevel in tegen grote voertuigen wegens "ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid". Zeker enkele tractoren zijn inmiddels in beslag genomen. Op meerdere wegen in en rond Den Haag zijn boeren tegengehouden door de politie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden