Clicky

 
Transport Online - Brancheverenigingen: verlaag belasting op openbaar vervoer

Brancheverenigingen: verlaag belasting op openbaar vervoer

Brancheverenigingen: verlaag belasting op openbaar vervoer
19-09-2022 17:00 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De btw op kaartjes van het openbaar vervoer moet omlaag, bepleiten reizigersvereniging Rover en brancheorganisatie voor ov-bedrijven OV-NL. Door de btw te schrappen blijft de bus en tram "betaalbaar en aantrekkelijk", schrijven de organisaties. Volgens hen is mobiliteit een fundamentele voorziening en hebben veel mensen het nu "zwaar" door de sterk gestegen prijzen als gevolg van de energiecrisis en de inflatie.

De btw is nu nog 9 procent en moet naar 0 procent, vinden de organisaties. Ze doen de oproep andermaal in de aanloop naar Prinsjesdag. Rover deed in januari 2020 ook al een oproep voor het verlagen van de btw in het openbaar vervoer.

"Lang niet iedereen is in het bezit van een auto of kan zijn bestemming lopend of met de fiets bereiken. Een grote groep mensen zijn aangewezen op het openbaar vervoer en ook de prijzen van het ov staan onder druk door de hoge inflatie", zeggen OV-NL en Rover.

Europese richtlijn

Het openbaar vervoer is daarnaast een "schoon, duurzaam en inclusief vervoerssysteem" en daarmee een "basisvoorwaarde om Nederland in beweging te houden". Ook is het ov nodig om de klimaat- en bereikbaarheidsdoelen te halen, vinden de clubs.

Enige jaren geleden werd de belasting op het openbaar vervoer verhoogd van 6 procent naar 9 procent. De organisaties wijzen verder op een nieuwe Europese richtlijn die het mogelijk maakt de btw helemaal af te schaffen voor reizen met de bus, trein en metro.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden