Clicky

 
Transport Online - Woningbouwers: kabinetsdoelen nieuwe woningvoorraad niet haalbaar

Woningbouwers: kabinetsdoelen nieuwe woningvoorraad niet haalbaar

Woningbouwers: kabinetsdoelen nieuwe woningvoorraad niet haalbaar
19-09-2022 09:07 | Financieel | auteur ANP

VOORBURG - Het doel van het kabinet om twee derde van de nieuwe woningvoorraad betaalbaar te maken is niet haalbaar. Dat concluderen ontwikkelaars en bouwondernemers verenigd in WoningbouwersNL. Volgens de vereniging komt dat onder meer door de schaarse grond en hoge materiaalkosten. Het kabinet zou het doel volgens de bouwers fors naar beneden moeten bijstellen tot zo'n 30 procent.

Door de hoge materiaalprijzen worden nieuwbouwprojecten steeds vaker uitgesteld waardoor de schaarste op de woningmarkt toeneemt, ziet de vereniging. De vraag blijft echter hoog, al neemt het aantal verkochte nieuwbouwwoningen af.

Zo moeten kopers vaker terugkomen op een koop omdat banken renteverhogingen doorvoeren waardoor de financiering niet rond komt. "Daardoor worden huizen soms wel twee tot drie keer verkocht voordat de spade de grond in kan", aldus voorzitter van WoningbouwersNL Piet Adema. Ook de dalende koopkracht speelt hierbij een rol.

Volgens WoningbouwersNL kan een betere doorstroom van senioren lucht geven. Daardoor kunnen woningen vrijkomen voor starters, voor wie het lastig is om de woningmarkt te betreden. "Juist senioren hebben gemiddeld genomen veel vermogen waardoor zij die stap kunnen maken", aldus Adema.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden