Clicky


Orkaan Fiona komt aan land in Puerto Rico, overstromingen dreigen

Orkaan Fiona komt aan land in Puerto Rico, overstromingen dreigen
18-09-2022 23:34 | Buitenland | auteur ANP

SAN JUAN - Orkaan Fiona is aan land gekomen in Puerto Rico en dreigt dat Caribische gebied van de Verenigde Staten te teisteren met "catastrofale" overstromingen en modderstromen, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Het kwetsbare elektriciteitsnet van het Amerikaanse eiland met 3,3 miljoen inwoners is al uitgeschakeld.

Het NHC, dat de storm als een orkaan van categorie 1 categoriseert, meldt aanhoudende windsnelheden van 140 kilometer per uur. De regens zijn sinds zondagochtend (lokale tijd) in hevigheid toegenomen, evenals de windstoten. De autoriteiten hebben meer dan 100 schuilplaatsen geopend en stranden en casino's gesloten, en inwoners werden verzocht onderdak te zoeken. Havens zijn gesloten en vluchten vanaf de belangrijkste internationale luchthaven van Puerto Rico zijn geannuleerd.

In Utuado, in de bergachtige regio Cordillera Central ten noorden van de stad Ponce, is een brug ingestort. Op Twitter circuleren beelden waarop te zien is hoe het water de overblijfselen van de brug overspoelt. De brug was gebouwd nadat orkaan Maria in 2017 de vorige brug had verwoest.

Hevige regens en modderstromen werden ook voorspeld voor de Dominicaanse Republiek naarmate de storm richting het noordwesten raast. Fiona groeit in de komende twee dagen vermoedelijk nog in sterkte terwijl ze zich via Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek over de zuidwestelijke Atlantische Oceaan beweegt.

De Amerikaanse president Joe Biden keurde zondag een noodverklaring voor Puerto Rico goed waarmee hij het noodagentschap FEMA machtigt om rampenbestrijding te coördineren en noodmaatregelen te nemen.

Het elektriciteitsnet van Puerto Rico blijft kwetsbaar nadat orkaan Maria in september 2017 de grootste stroomstoring in de Amerikaanse geschiedenis veroorzaakte. In die categorie 5 storm verloren 1,5 miljoen klanten elektriciteit met 80 procent van de hoogspanningslijnen uitgeschakeld.

Er is tot nu toe één dode gemeld die verband houdt met Fiona. Op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe werd zaterdag een man dood werd aangetroffen nadat zijn huis was weggevaagd door overstromingen.