Clicky

 
Transport Online - Frankrijk overweegt verbod op export elektriciteit naar Italië

Frankrijk overweegt verbod op export elektriciteit naar Italië

Frankrijk overweegt verbod op export elektriciteit naar Italië
17-09-2022 18:07 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

ROME - [update 22:00 uur] Frankrijk ontkent dat het de stroomexport naar Italië tijdelijk wil verbieden. Volgens eerdere berichten had het nutsbedrijf Électricité de France (EDF) Italië laten weten dat de levering van elektriciteit mogelijk twee jaar stopgezet zal worden. Door problemen bij kerncentrales van EDF dreigt een tekort aan stroom.

Een Italiaanse regeringswoordvoerder bevestigde berichtgeving van La Repubblica, maar het Franse ministerie van energietransitie spreekt tegen dat van een leveringsstop sprake is. "De Franse autoriteiten ontkennen deze berichten en bevestigen nogmaals hun solidariteit op het gebied van elektriciteit en gas met al onze Europese buren." EDF ontkent dat het bedrijf Italië heeft gewaarschuwd voor een mogelijke opschorting van de energielevering.

Italië is voor ongeveer 13 procent van alle stroomverbruik afhankelijk van import. De invoer uit Frankrijk dekt ongeveer 5 procent van het jaarlijkse verbruik.

EDF kampt met langer dan gepland onderhoud aan een aantal verouderde kernreactoren. Daardoor daalt de stroomproductie bij het staatsbedrijf naar verwachting tot het laagste niveau in ruim dertig jaar. Frankrijk ziet zich genoodzaakt elektriciteit te importeren, terwijl het land normaal gesproken de grootste netto-exporteur is van Europa.

De problemen bij EDF verhevigen de energiecrisis die is ontstaan door de hoge gasprijzen. Aardgas is door de Russische inval in Oekraïne vele malen duurder geworden dan in deze periode normaal is omdat Rusland de toevoer naar Europa flink heeft verlaagd. Met het dichtdraaien van de gaskraan reageert Moskou op sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions