Clicky

 
Transport Online - Terugkeerplicht opleggers van de baan

Terugkeerplicht opleggers van de baan

Terugkeerplicht opleggers van de baan
16-09-2022 12:06 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER/BRUSSEL - De terugkeerplicht voor opleggers is van de baan. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag.

"Met felle kritiek hebben onder meer TLN en de internationale koepel IRU de Europese Commissie overtuigd dat deze maatregel onuitvoerbaar, niet handhaafbaar is en zijn doel voorbij schiet", aldus TLN.

"De terugkeerplicht van voertuigen is gekoppeld aan de vestigingseisen en daarmee van toepassing op voertuigen die over een Eurovergunning moeten beschikken. Trailers vallen daar niet onder. Bovendien hebben trailers geen tachograaf, dus controle op terugkeer wordt dan wel heel moeilijk", aldus TLN.

Afgelopen juni deed TLN een oproep aan de Europese Commissie (EC) om de uitleg dat ook losse opleggers moeten voldoen aan de terugkeerplicht van het voertuig, te herzien. TLN gaf daarbij aan dat deze uitgebreide uitleg niet bijdraagt aan de doelen van het Mobility Package en dat een terugkeerplicht van losse opleggers net zo min als van containers uitvoerbaar of handhaafbaar zou zijn.

De EC heeft deze week een reeks van vragen en antwoorden over de terugkeerplicht gepubliceerd, waarin duidelijk wordt dat de eerdere uitleg is herzien. Alleen motorvoertuigen en combinaties van voertuigen die gebruikt worden in het internationaal vervoer moeten terugkeren naar een van de vestigingen in het land van vestiging.

Er loopt nog wel een zaak bij het Europese Hof van Justitie tegen de terugkeerplicht van motorvoertuigen. De verwachting is dat de advocaat-generaal van het Hof van Justitie in oktober zijn advies geeft en dat het Hof eind december daarin vonnist.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden