Clicky

 
Transport Online - Nog acht verdachten vast in zaak waarin ook Jumbo-baas ondervraagd is

Nog acht verdachten vast in zaak waarin ook Jumbo-baas ondervraagd is

Nog acht verdachten vast in zaak waarin ook Jumbo-baas ondervraagd is
15-09-2022 17:44 | Algemeen | auteur ANP

GRONINGEN - [update 18:50 uur] Van de negen verdachten die dinsdag zijn opgepakt in een omvangrijk witwasonderzoek zitten er donderdag aan het eind van de middag nog acht vast. Het Openbaar Ministerie meldt dat een van hen is heengezonden, maar dat die 33-jarige man uit Assen wel verdachte blijft. In de zaak is ook Jumbo-topman Frits van Eerd gehoord, maar of hij een van de mensen is die nog vastzitten als verdachte wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Het Financieele Dagblad meldde eerder op basis van bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek dat Jumbo-topman Frits van Eerd een van de verdachten is. De verdachten zitten in beperkingen, dat betekent dat ze met niemand anders dan hun advocaat contact mogen hebben.

Dinsdag werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het OM. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther, maar ook in plaatsen in Groningen en Drenthe. Jumbo zelf is niet betrokken bij de zaak en wil niet zeggen wat het onderzoek betekent voor de positie van Van Eerd als topman. Ook na de verlenging van het voorarrest weigerde de supermarktketen verder commentaar.

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is hoofdverdachte in de zaak. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude. Volgens verschillende media gaat het om Theo E. uit Gasteren, bij wie ook een inval zou zijn gedaan. Hij zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider zijn geweest van het door Van Eerd gesponsorde team Jumbo TvE MX.

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen.

Het OM meldt dat de huidige periode van inverzekeringstelling met toestemming van de rechter-commissaris in Assen met nog eens drie dagen kan worden verlengd. Dit is om de politie en de FIOD in de gelegenheid te stellen de verhoren af te ronden, legt het OM uit.

Foto's

  • J.Roeland
    Simon Loos
  • J.Roeland
    Euser


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions