Clicky


Rusland en Iran halen banden aan vanwege sancties van de VS

Rusland en Iran halen banden aan vanwege sancties van de VS
15-09-2022 14:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU/TEHERAN - Rusland en Iran hebben donderdag de banden aangehaald op een top in Oezbekistan. Volgens de Iraanse president Ebrahim Raisi moeten de landen die zijn getroffen door de sancties van de Verenigde Staten elkaar opzoeken en worden de landen daar alleen maar sterker van.

Raisi verwacht dat gesanctioneerde landen, zoals Rusland en Iran, veel problemen kunnen verhelpen, als ze maar samenwerken. "De Amerikanen denken dat ze landen kunnen stoppen met sancties, maar dat zien ze verkeerd."

De Russische president Vladimir Poetin ziet de toenadering als "een positieve ontwikkeling". De twee landen zouden werken aan een nieuw strategisch verdrag om de samenwerking verder uit te werken. Moskou zegt ook volgende week een delegatie met tachtig grote Russische bedrijven naar Iran te sturen.

De leiders spraken elkaar op een tweedaagse bijeenkomst van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), waar naast Rusland ook onder andere China, Pakistan en India aan deelnemen. Iran is slechts waarnemend lid van de organisatie, maar vroeg donderdag het officiële lidmaatschap aan. Poetin zegt Iran daarin te steunen.

De Russische president spreekt op de top in Oezbekistan ook met de Chinese president Xi Jinping, wiens land ook deel uitmaakt van de SSO. Rusland kan op deze manier laten zien dat het niet geïsoleerd staat op het wereldtoneel na de invasie in Oekraïne en de sancties die het Westen daarna heeft opgelegd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats