Clicky

 
Transport Online - Zweedse premier Magdalena Andersson dient ontslag in

Zweedse premier Magdalena Andersson dient ontslag in

Zweedse premier Magdalena Andersson dient ontslag in
15-09-2022 12:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STOCKHOLM - De Zweedse sociaal-democratische premier Magdalena Andersson heeft donderdag officieel haar ontslag ingediend. Woensdag had de minister-president al aangekondigd dat te zullen doen na de nederlaag die ze leed in een nek-aan-nek-verkiezingsrace met het rechtse blok.

Andersson overhandigde haar ontslagbrief aan de leider van het Zweedse parlement. Het is nu aan het rechtse blok, bestaande uit de uiterst rechtse Zweden Democraten, de conservatieve Gematigde Uniepartij, de christendemocraten en de liberalen, een nieuwe regering te vormen.

De verkiezingen markeren een keerpunt in de Zweedse politiek. De anti-immigratiepartij Zweden Democraten werd door alle grote partijen gemeden toen ze in 2010 voor het eerst in het parlement kwam. Nu heeft de partij met 20,6 procent van de stemmen de conservatieve Gematigde Uniepartij van partijleider Ulf Kristersson afgelost als grootste rechtse partij. Dat betekent dat Zweden Democraten hoe dan ook grote invloed gaat uitoefenen op het regeringsbeleid.

Toch is nog lang niet gezegd dat de leider van de Zweden Democraten, Jimmie Akesson, ook premier wordt. Hij zou namelijk vanwege de uiterst rechtse standpunten van zijn partij niet de steun van de andere rechtse partijen krijgen om dat ambt te bekleden. Kristersson van de Gematigde Uniepartij verklaarde woensdag na het aangekondigde vertrek van Andersson dan ook: "Nu begin ik met het vormen van een nieuwe regering."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden