Clicky


Frankrijk schiet huishoudens te hulp om hoge energierekening

Frankrijk schiet huishoudens te hulp om hoge energierekening
14-09-2022 17:41 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - Frankrijk schiet huishoudens en kleine bedrijven te hulp vanwege de sterk gestegen energieprijzen. De Franse regering zal de verwachte stijging van de aardgas- en elektriciteitsprijzen begin volgend jaar beperken tot 15 procent en met meer maatregelen komen om te sterke prijsstijgingen tegen te gaan. Dat zei premier Elisabeth Borne woensdag.

Na de inval van Rusland in Oekraïne reguleerde Frankrijk al de prijsstijgingen. Ook kwam Parijs met een belastingkorting op brandstoffen.

De prijsplafonds zullen gelden voor huishoudens en kleine bedrijven. Daarnaast zullen er zogenaamde "energiecheques" van 100 tot 200 euro worden uitgedeeld aan zo'n 12 miljoen huishoudens met lagere inkomens om te helpen met de verwarmingsrekening in de winter, zei Borne.

Minder ingrijpend

De nieuwe maatregelen zijn minder ingrijpend dan de eerder dit jaar ingevoerde plafonds die de stijging van de binnenlandse elektriciteitsprijzen tot 4 procent beperkten. Daarnaast werden de gasprijzen vastgelegd op het niveau van oktober 2021 wat heeft bijgedragen aan een lagere inflatie in Frankrijk dan in naburige Europese landen. "Heel vroeg hebben we krachtige maatregelen genomen om het Franse publiek te beschermen. Maar iedereen weet het, en we moeten het transparant zeggen: deze maatregelen gaan ten koste van onze overheidsfinanciën", aldus Borne.

In totaal zullen de aftoppingsmaatregelen van de regering volgend jaar zo'n 16 miljard euro kosten, verduidelijkte minister van Financiën Bruno Le Maire. Daarvan is 11 miljard euro gereserveerd voor gas en 5 miljard euro voor elektriciteit.

Borne zei verder dat "alleen terughoudendheid van energieverbruik en Europese solidariteit" het land in staat zal stellen bezuinigingen en rantsoenering te voorkomen in de slechtst denkbare scenario's. Bij dat laatste gaat het dan om een combinatie van een bijzonder koude winter en leveringsproblemen. Maar dat is alleen in het uiterste geval. "Als iedereen zich verantwoordelijk gedraagt, zullen er geen beperkingen zijn", aldus Borne.