Clicky

 
Transport Online - Internationale politieactie rolt mensensmokkel met privévliegtuigen op

Internationale politieactie rolt mensensmokkel met privévliegtuigen op

Internationale politieactie rolt mensensmokkel met privévliegtuigen op
14-09-2022 16:37 | Misdaad | auteur Redactie

BRUSSEL - Dinsdagmorgen heeft een internationale politieoperatie een einde gemaakt aan een organisatie die gespecialiseerd was in mensensmokkel met privévliegtuigen.

De actie, waarbij politiediensten uit België, Italië, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en de Verenigde Staten betrokken waren, werd vanuit het Federaal Parket geleid door een Brusselse onderzoeksrechter. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Brussel, bijgestaan door onder andere de Directie Serious and organised crime (DJSOC) van de Federale Gerechtelijke Politie, werd voor dit onderzoek ook ondersteund door Europol. Tijdens de actie werden onder meer twee vliegtuigen in beslag genomen en werden vijf personen gearresteerd, waaronder twee in België.

De mensensmokkel door deze organisatie verliep steeds op dezelfde wijze. De passagiers, voornamelijk personen van Koerdische afkomst, stapten in Turkije aan boord van een privévliegtuig met valse diplomatieke paspoorten op zak. De officiële bestemming van de reis, meestal het Caribisch gebied, werd echter nooit bereikt. Tijdens een tussenlanding op een Europese luchthaven verlieten de migranten het vliegtuig, vernietigden ze hun valse paspoorten en vroegen ze stelselmatig asiel aan.

De organisatie liet zich naast mensensmokkel en valse documenten ook in met het uitgeven van valse cheques en oplichting van vliegtuigmaatschappijen in een poging een eigen vloot uit te bouwen. Ook hotels werden opgelicht door de niet-betaling van facturen. Per gesmokkelde persoon werden door de organisatie woekerprijzen tot 20.000 dollar geïnd.

Tussen oktober en december 2020 vonden minstens vijf smokkeloperaties plaats in vijf verschillende Europese landen. Daarnaast werden er meerdere plannen gemaakt om andere smokkeloperaties uit te voeren.

Dankzij intensief onderzoek door de Belgische speurders en een goede samenwerking met andere Europese en Amerikaanse politiediensten, kon men vaststellen dat de basis van de organisatie zich in België bevond.

De tussenkomst op dinsdagochtend, gecoördineerd door Europol en Eurojust, richtte zich naast België ook op Italië en Frankrijk. Deze actie leidde tot de arrestatie van vijf personen, waaronder twee in België. Zij worden op woensdag 14 september voorgeleid voor de Belgische onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van feiten van mensensmokkel, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte.

Daarnaast werden tijdens de actie ook een grote som geld, verschillende goederen die gebruikt werden door de organisatie en twee vliegtuigen in beslag genomen. Het feit dat de valse documenten door de organisatie in België werden vervaardigd, werd tijdens de actie bevestigd door het aantreffen van vervaardigingsmateriaal.

Dit onderzoek past volledig in het Nationaal Veiligheidsplan (NVP) 2022-2025 van de Geïntegreerde Politie. In dit plan worden onder meer de aanpak van georganiseerde criminaliteit, mensensmokkel en misdrijven tegen de fysieke en psychische integriteit als belangrijke veiligheidsthema’s opgenomen.

Aan de actie werkten heel wat (politie)diensten uit binnen- en buitenland mee: de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Brussel, de Directie Serious and organized crime (DJSOC), de Luchtvaartpolitie, de directie Hondensteun, een lokale politiezone, politiediensten uit Italië, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten, het Federaal Parket, Europol en Eurojust.

In het belang van het onderzoek zullen de Federale Politie en het federaal parket geen verdere informatie geven over deze zaak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden