Clicky

 
Transport Online - Duitsland overweegt energieconcern Uniper te nationaliseren

Duitsland overweegt energieconcern Uniper te nationaliseren

Duitsland overweegt energieconcern Uniper te nationaliseren
14-09-2022 10:41 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - De Duitse regering overweegt energieconcern Uniper over te nemen. Het bedrijf, dat ook in Nederland elektriciteitscentrales uitbaat, klopte eerder al aan in Berlijn voor meer overheidssteun omdat Rusland de toevoer van gas naar Europa afknijpt. Nu denkt het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz erover een belang te nemen van meer dan 50 procent in Uniper, bevestigt het energiebedrijf na mediaberichten.

Uniper kwam in de problemen toen het Russische staatsgasconcern Gazprom de toevoer naar Europa afkneep. Daardoor moest het bedrijf gas inkopen op de markt tegen veel hogere prijzen dan die van zijn langetermijncontracten met Gazprom, wat tot een verlies van ruim 12 miljard euro in het eerste halfjaar van 2022 leidde. Topman Klaus-Dieter Maubach zei onlangs dat de zoektocht naar een alternatief voor Russisch gas deze maand voor een verliespost van 7 miljard euro kan zorgen.

Uniper is voor het grootste deel in handen van nutsbedrijf Fortum, dat in handen is van de Finse staat. De Duitse regering overlegt daarom ook met deze onderneming over mogelijke kapitaalverhogingen.

Uniper is niet het enige energiebedrijf dat in Duitsland steun van de overheid nodig heeft. Zo werd vorige week bekend dat de op twee na grootste gasimporteur van het land, VNG, de regering om hulp vroeg omdat er geen Russisch gas meer binnenkomt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden