Clicky

 
Transport Online - FNV: onze visie gegeven over aanpak personeelstekorten Schiphol

FNV: onze visie gegeven over aanpak personeelstekorten Schiphol

FNV: onze visie gegeven over aanpak personeelstekorten Schiphol
13-09-2022 19:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

SCHIPHOL - Vakbond FNV heeft dinsdag bij het overleg met Schiphol een reeks voorstellen gedaan om de tekorten aan beveiligers op de luchthaven tegen te gaan. "Wij hebben onze visie voor oplossingen gegeven, want de personeelstekorten zijn in alle hevigheid teruggekeerd op Schiphol", zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg. Hij pleit daarom onder meer voor vaste contracten en minimale werkdagen van acht uur voor beveiligers die dat willen.

Maandag waren er zeer lange wachtrijen in de vertrekhallen op Schiphol vanwege tekorten aan beveiligers. Schiphol vroeg daarom aan luchtvaartmaatschappijen om vluchten te annuleren om de drukte beheersbaar te houden. Door die drukte moesten duizenden passagiers lang in de rij staan en misten mensen ook hun vlucht. Schiphol liet weten dit "ontzettend vervelend" te vinden voor reizigers. Ook dinsdag was het druk, al was het wel minder dan maandag.

Van Doesburg zegt dat het vooral belangrijk is dat werk op Schiphol aantrekkelijker wordt gemaakt en dat de uitstroom van beveiligers wordt gestopt. "Bij elke nieuwe dag met chaos op Schiphol nemen steeds beveiligers het besluit om te vertrekken. We moeten die uitstroom stoppen."

Ook moeten er roosters komen waar beveiligers "hun leven omheen kunnen bouwen" en loon dat "meer dan concurrerend is met andere sectoren", aldus Van Doesburg. Daarnaast vindt hij dat Schiphol de beveiliging in eigen hand moet nemen in plaats van uit te besteden aan beveiligingsbedrijven. "Daardoor krijgt Schiphol veel meer controle. Het is de enige manier om de crisis op te lossen", aldus de FNV-campagneleider.

De chaos op Schiphol leidde dinsdag tot kritiek van minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers. Hij noemde de lange rijen op Schiphol "een nieuw dieptepunt na alles wat we de afgelopen maanden hebben gezien". Voorzitter Marnix Fruitema van BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, zei dat de oproep van Schiphol om vluchten te annuleren "uitermate teleurstellend en onacceptabel" is.

Schiphol laat weten dat er extra overleg is gevoerd met de bonden en beveiligingsbedrijven over de problemen en zegt op korte termijn met oplossingen te willen komen. "Ook waarderen we de beveiligers voor het harde werk dat ze verzetten", aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden