Clicky


Defensie krijgt half miljard compensatie voor leveringen Oekraïne

Defensie krijgt half miljard compensatie voor leveringen Oekraïne
13-09-2022 19:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft van het kabinet tot dusver 526 miljoen euro compensatie gekregen voor de leveringen van militair materieel aan Oekraïne, heeft minister Kajsa Ollongren aan de Kamer laten weten. Een deel van het geld krijgt Nederland terug van de Europese Unie.

Defensie leverde onder meer munitie, geweren, pantservoertuigen, pantserhouwitsers, Harpoon-raketten en radarapparatuur aan Oekraïne. Dat land werd in februari aangevallen door Rusland. Nederland blijft de regering in Kiev steunen zolang de oorlog duurt, benadrukt het kabinet.

Volgens minister Ollongren heeft de krijgsmacht tot begin deze maand voor 222,9 miljoen euro aan militaire goederen naar Oekraïne gestuurd. Dat is het bedrag waarvoor de spullen in de boeken staan bij Defensie. De nieuwwaarde van het geleverde materieel ligt veel hoger.

Wel wordt het steeds lastiger voor het ministerie om spullen uit de eigen voorraad aan Oekraïne te geven. Daarom is ook besloten direct bij de industrie te bestellen. Ook op andere manieren wordt Oekraïne gesteund. Zo trainen Nederlandse militairen Oekraïners en gaat Nederland met Duitsland de geleverde pantserhouwitsers onderhouden.