Clicky

 
Transport Online - Maatschappijen: oproep Schiphol tot annuleringen 'onacceptabel'

Maatschappijen: oproep Schiphol tot annuleringen 'onacceptabel'

Maatschappijen: oproep Schiphol tot annuleringen 'onacceptabel'
13-09-2022 16:41 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

SCHIPHOL - De oproep die luchthaven Schiphol maandag deed aan luchtvaartmaatschappijen om vluchten te annuleren vanwege de grote drukte is "uitermate teleurstellend en onacceptabel". Dat stelt voorzitter Marnix Fruitema van BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, in een verklaring. Fruitema zegt dat maatschappijen de kosten van alle annuleringen en vertragingen die door dit "echec" veroorzaakt worden zullen verhalen op Schiphol.

Schiphol vroeg maatschappijen maandag vluchten te annuleren om de drukte bij vertrekhallen beheersbaar te houden. Veel mensen misten hun vlucht door die urenlange wachttijden. "De lange wachtrijen en dientengevolge ondermaatse dienstverlening door Schiphol aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen lijkt nog steeds niet tot een einde te komen. Ook op maandag 5 en maandag 12 september zagen we te lange wachtrijen door wederom een tekort aan personeel bij de security-bedrijven. En ook vandaag, 13 september begint de ochtend weer met lange rijen die een verstorend effect zullen hebben voor de rest van de dag", stelt Fruitema.

Schiphol wijst zelf op tekorten aan beveiligers als oorzaak. "Schiphol lijkt wederom verrast door een tekort aan beveiligingspersoneel en heeft de zaken duidelijk niet op orde", aldus Fruitema. Hij zegt dat BARIN er bij Schiphol en minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers op aan zal dringen om andere afspraken met de luchthaven te maken "zodat de luchtvaartmaatschappijen ook daadwerkelijk geleverd gaan krijgen waar ze via de fors verhoogde havengelden voor betalen".

Eerder op de dag uitte Harbers ook al kritiek op Schiphol. Volgens hem zijn de lange rijen op Schiphol "een nieuw dieptepunt na alles wat we de afgelopen maanden hebben gezien". Schiphol moet er volgens hem alles aan doen om te voorkomen dat dit weer gebeurt. "Het is alle hens aan dek voor Schiphol deze week."

BARIN heeft eerder ook al gezegd Schiphol volledig aansprakelijk te stellen voor alle financiële schade door de chaos in het voorjaar en de zomer. Het zou gaan om miljoenen euro's aan schade door de problemen.

FNV-campagneleider op Schiphol Joost van Doesburg zei dat de lange rijen voor de security op Schiphol blijven terugkeren zolang er geen "draconische maatregelen" worden getroffen. Volgens hem zijn er sinds het wegvallen van de zomertoeslag tientallen beveiligers vertrokken. Van Doesburg had dinsdag weer een gesprek met Schiphol over de problemen met personeelstekorten.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,009
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden