Clicky


Huisartsen wijzen zorgakkoord af wegens 'onvoldoende vertrouwen'

Huisartsen wijzen zorgakkoord af wegens 'onvoldoende vertrouwen'
12-09-2022 23:49 | Gezondheid | auteur ANP

UTRECHT - Huisartsen hebben belangrijke plannen over veranderingen in de gezondheidszorg afgewezen. Tijdens een landelijke ledenvergadering van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) bleken de tegenstanders van het zogeheten Integraal Zorgakkoord (IZA) maandagavond in de meerderheid. De afwijzing is een grote tegenslag voor het kabinet, dat had gehoopt voor Prinsjesdag een akkoord te sluiten met tal van zorgorganisaties.

Het IZA is bedoeld om de zorg ook in de toekomst goed en betaalbaar te houden. De huisartsen willen op korte termijn meer garanties krijgen, bijvoorbeeld van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over tarieven voor zorg in de avonden, nachten en weekenden voor volgend jaar en van de zorgverzekeraars over de afspraak dat ze meer tijd voor hun patiënten krijgen. Kort samengevat is hun reactie op het akkoord zoals dat er nu ligt "nee, tenzij".

Eerder op de avond liet ook zorgbrancheorganisatie ActiZ al weten de huidige tekst niet te ondertekenen. Ook die organisatie trekt in twijfel hoe hard en uitvoerbaar de doelstellingen zijn.

Wat de huisartsen betreft moet in drie maanden aan hun eisen worden voldaan. Dan zijn ze alsnog bereid het akkoord te ondertekenen. Inhoudelijk zien de huisdokters wel positieve punten in het akkoord. "Er is helaas echter onvoldoende vertrouwen op basis van alleen deze IZA-tekst dat die afspraken ook door de zorgverzekeraars en NZa zullen worden nageleefd", leggen ze uit.