Clicky


Brussel werkt aan verplichte stroombesparing op piekmomenten

Brussel werkt aan verplichte stroombesparing op piekmomenten
12-09-2022 23:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie werkt aan een verplichte elektriciteitsbesparing op momenten dat er veel stroom wordt gebruikt. Dat is een van de plannen waarmee de commissie de energiecrisis te lijf wil, zeggen EU-bronnen.

De EU-landen hebben de commissie gevraagd snel met voorstellen te komen om burgers en bedrijven te helpen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. De commissie wil de plannen woensdag ontvouwen. De lidstaten moeten er dan nog mee instemmen, en die verzetten zich eerder nog tegen verplichte besparingsdoelen.

De commissie wil zowel een algemeen besparingsdoel als een afzonderlijke doelstelling voor piekmomenten vastleggen. Dat laatste zou bijvoorbeeld kunnen gelden voor de vooravond, als veel mensen thuiskomen, gaan koken en de wasmachine en televisie aanzetten.

De EU-landen hebben de commissie onder meer ook gevraagd om een heffing voor energieproducenten die overmatig profiteren van de hoge gasprijs. Zowel producenten van duurzame energie als van energie uit kolen en kernenergie zouden zo moeten gaan meebetalen aan compensatie voor huishoudens en het bedrijfsleven.