Clicky

 
Transport Online - Verdachte gebruikte overheidsinstellingen als pinautomaat. OM eist celstraf van twee jaar

Verdachte gebruikte overheidsinstellingen als pinautomaat. OM eist celstraf van twee jaar

Verdachte gebruikte overheidsinstellingen als pinautomaat. OM eist celstraf van twee jaar
12-09-2022 17:46 | Misdaad | auteur Redactie

ZWOLLE - Maandag moest een 38-jarige man uit Enschede zich verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem valsheid in geschrift en eist een celstraf van 2 jaar tegen hem. “Verdachte heeft op grote schaal valse stukken opgemaakt en daarvan gebruik gemaakt met maar één doel: zichzelf van geld voorzien. Hij heeft door zo te handelen de Belastingdienst, Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) op schaamteloze wijze als pinautomaat gebruikt.” aldus de officier van justitie.

In totaal heeft de verdachte 80 documenten vervalst. Dit leverde de verdachte een voordeel op van ruim 150.000 euro. Dit gebeurde volgens het OM in de periode van januari 2018 tot en met september 2020. De verdachte, die zich voordeed als financieel dienstverlener, maakte valse aangiften omzetbelasting op en diende deze in voor zijn toenmalige klanten. Hij veranderde, zonder medeweten van de cliënten, hun bankrekeningnummers naar zijn eigen nummer en ontving zo de bedragen van de Belastingdienst. Ook vroeg de verdachte TOZO (tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers) en TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) aan op onder andere namen van cliënten.

Hij vermeldde, volgens het OM, opzettelijk onjuiste informatie en liet de gelden storten op zijn eigen rekeningen. In de periode dat de verdachte een WW- en later een ZW-uitkering ontving, verzuimde hij het UWV van informatie te voorzien die van belang is voor het vaststellen van het recht op uitkering. Ook voor zijn echtgenote lichtte hij de boel op. Verdachte gebruikte een valse arbeidsovereenkomst en valse salarisspecificaties om ervoor te zorgen dat het UWV een WW-uitkering zou toekennen aan zijn echtgenote.

“Verdachte heeft op grote schaal valse stukken opgemaakt en gebruikt met als enig doel zichzelf van geld te voorzien. Door deze handelswijze heeft hij de Belastingdienst, ROZ, RVO en UWV op schaamteloze wijze als pinautomaat gebruikt. Hij heeft ervoor gekozen op slinkse wijze aan geld te komen  door documenten te vervalsen, vaak zonder medeweten van zijn klanten en met gebruikmaking van hun inloggegevens.”, aldus de officier van justitie.

De verdachte maakte volgens de officier de bedragen bewust niet te hoog om te voorkomen dat hij in de kijker van de Belastingdienst zou komen. Zo zou hij in zijn klantenbestand bewust gezocht hebben naar klanten die geschikt leken voor de te plegen fraude. “De man wist heel goed dat hij met dit handelen, ik heb er geen andere woorden voor, de kluit belazerde. Hij was immers al eens eerder, namelijk in 2016, vanwege een hetzelfde kunstje tegen de lamp gelopen. Omdat hij zich toen schuldbewust toonde en beloofde dergelijke feiten niet nog eens te plegen, heeft het OM hem destijds een strafbeschikking opgelegd in de vorm van een werkstraf van 140 uur. De verdachte beloofde zijn leven te beteren. Dat is overduidelijk niet gelukt. Een forse straf is gelet op het voorgaande op zijn plaats. Een werkstraf is inmiddels een gepasseerd station,” aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Zwolle doet 26 september uitspraak in deze zaak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden