Clicky

 
Transport Online - Media: gemeentes Moskou en Sint-Petersburg eisen Poetins aftreden

Media: gemeentes Moskou en Sint-Petersburg eisen Poetins aftreden

Media: gemeentes Moskou en Sint-Petersburg eisen Poetins aftreden
12-09-2022 14:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MOSKOU/SINT-PETERSBURG - Gemeentelijke afgevaardigden van zeventien districten van Moskou en Sint-Petersburg hebben een openbare verklaring ondertekend waarin ze eisen dat de Russische president Vladimir Poetin aftreedt. Dat meldt The Insider, een vanuit Letland opererende Russische onderzoekspublicatie die sinds juli verboden is in Rusland.

"Wij, de gemeentelijke afgevaardigden van Rusland, zijn van mening dat de acties van president Poetin de toekomst van Rusland en zijn burgers schaden. We eisen dat Vladimir Poetin wordt ontslagen uit de functie van president van de Russische Federatie," staat onder meer in de verklaring van de lokale politici, die gezamenlijk de districten vertegenwoordigen van enkele miljoenen Russen.

De verklaring werd gepubliceerd door een afgevaardigde uit Sint-Petersburg, Ksenia Torstrem. "Het is door de repressie moeilijk om je publiekelijk uit te spreken. (...) Maar het is afgevaardigden nog niet verboden om een ​​mening te hebben", zei Torstrem in een gesprek met The Insider. "En het is ook niet verboden om voor het aftreden van de president te spreken. Hij is geen monarch en krijgt een salaris van onze belastingen."

Torstrem en haar collega's benadrukken dat ze handelen in het belang van de mensen die ze vertegenwoordigen. "We zien dat de mensen niet tevreden zijn", zei Torstrem. "En ons volk is de bron van macht volgens de grondwet. Persoonlijk begrijp ik de motieven van de acties (in Oekraïne) van Vladimir Poetin niet. Ik denk dat je niet zolang aan de macht kunt zijn."

De afgevaardigden uit Moskou en Sint-Petersburg willen dat het Russische parlement, de Doema, Poetin beschuldigt van 'verraad' vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens de ondertekenaars van de verklaring vallen de acties van Poetin onder artikel 93 van de Russische grondwet. Dat artikel bepaalt dat een president uit zijn of haar ambt kan worden gezet als de Doema hem of haar schuldig acht aan verraad of andere ernstige misdrijven.

De Britse krant The Telegraph bericht dat de ondertekenaars van de verklaring inmiddels een boete hebben ontvangen, zonder de hoogte daarvan te vermelden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden