Clicky


Kist Elizabeth na lange reis aangekomen in Edinburgh

Kist Elizabeth na lange reis aangekomen in Edinburgh
11-09-2022 19:44 | Buitenland | auteur ANP

EDINBURGH - De kist van de Britse koningin Elizabeth is zondag na een reis van langer dan zes uur aangekomen in de Schotse hoofdstad Edinburgh, vanwaar die dinsdag wordt overgevlogen naar Engeland. Langs de route stonden vele duizenden mensen die afscheid namen van de vorstin.

De 96-jarige koningin overleed donderdag in haar Schotse vakantieverblijf Balmoral Castle. Haar kist werd zondagochtend door jachtopzieners van Balmoral naar de lijkwagen gedragen. De kist was te zien door de ramen van de wagen. Op de kist lag de koninklijke standaard en een krans gemaakt van bloemen uit de tuin van de zomerresidentie.

De lijkwagen legde een reis van bijna 300 kilometer af, onder meer door de steden Aberdeen en Dundee. De koningin werd begeleid door dochter Anne en haar man Timothy Laurence. De rouwstoet bestond uit in totaal zeven auto's.

Langs de route stonden veel mensen die hun laatste eer aan de koningin wilden bewijzen. Onder meer in de stad Dundee, waar de rouwstoet halverwege de middag doorheen reed, stonden belangstellenden al vroeg in de ochtend aan de kant. Ook in Edinburgh waren veel mensen op de been, vooral in het centrum was het erg druk.

Bij de officiële koninklijke residentie Holyroodhouse werd de kist van Elizabeth na een korte ceremonie naar binnen gebracht. Personeel van Holyroodhouse kan afscheid van haar nemen, voordat de kist maandag wordt overgebracht naar de kathedraal St. Giles. Daar wordt een dienst gehouden en kan het publiek langs de kist lopen. Dinsdag wordt de overleden vorstin overgebracht naar Londen. De uitvaart vindt daar op maandag 19 september plaats.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,966
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions