Clicky


Poetin en Macron eens over 'niet-politieke interactie' Zaporizja

Poetin en Macron eens over 'niet-politieke interactie' Zaporizja
11-09-2022 19:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MOSKOU/PARIJS - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron spraken zondag hun bereidheid uit tot een "niet-gepolitiseerde interactie" samen met VN-atoomgenootschap IAEA mocht de veiligheidssituatie rond de kerncentrale in Zaporizja daar om vragen, meldt het Kremlin. De twee presidenten spraken elkaar over de telefoon.

In het gesprek wees Poetin zijn Franse tegenhanger op de mogelijk "catastrofale gevolgen" van wat volgens hem Oekraïense aanvallen waren op de kerncentrale van Zaporizja, een door Rusland gecontroleerd gebied in het zuidoosten van Oekraïne. Poetin zei dat de Oekraïners "regelmatig" aanvallen uitvoeren op nucleaire faciliteiten in Zaporizja, waaronder een opslagfaciliteit voor radioactief afval, aldus het Kremlin in een verklaring.

Ook vertelde Poetin Macron dat de Europese Unie de levering van Russisch voedsel en kunstmest aan Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika niet mag dwarsbomen, bericht het Russische staatspersbureau Ria Novosti.