Clicky


Veiligheidsregio past noodverordening Ter Apel aan

Veiligheidsregio past noodverordening Ter Apel aan
10-09-2022 16:54 | Binnenland | auteur ANP

TER APEL - De noodverordening die sinds zaterdag 12.00 uur geldt rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt aangepast, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. VluchtelingenWerk Nederland uitte kritiek op de verordening, die het voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum verboden maakt om zich rond het centrum te begeven.

Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren. Volgens VluchtelingenWerk was onduidelijk wat asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel - en dus nog geen afspraak hebben staan - dan zouden moeten doen.

Zij mogen volgens de huidige tekst van de noodverordening niet op het terrein komen. Maar om een afspraak te kunnen maken, moet je je melden bij het centrum. "Wettelijk moet iedereen die bescherming zoekt zo snel mogelijk asiel aanvragen in Ter Apel", legt een woordvoerster van VluchtelingenWerk uit. "Hoe is dat mogelijk als het hen verboden is daarheen te gaan?"

De veiligheidsregio laat weten dat de verordening inderdaad "iets te strak is geformuleerd". De organisatie werkt aan een nieuwe tekst, waaruit duidelijk zou moeten worden dat mensen die voor het eerst aankomen in Ter Apel wel naar het aanmeldcentrum kunnen om te laten weten dat ze er zijn.

Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiënische situaties op, zo benadrukt ook de veiligheidsregio zaterdag weer. De noodverordening - die al was aangekondigd - is bedoeld om te zorgen dat mensen niet 's avonds blijven rondhangen, aldus de woordvoerder. De regel geldt in principe tot 1 oktober.

VluchtelingenWerk heeft meer kritiek op de verordening. Zo wil de organisatie weten of het wel is toegestaan om asielzoekers te verbieden in een gebied te komen waar andere mensen wel welkom zijn. Verder vindt VluchtelingenWerk de volgorde van handelen niet logisch. "Zorg eerst dat er voldoende opvangplekken zijn en dat de communicatie over het proces helder is, voordat je bepaalde mensen gaat verbieden in Ter Apel te komen."

Sinds zaterdag kunnen asielzoekers die niet terecht kunnen in Ter Apel worden opgevangen in Zoutkamp. Nieuwe asielzoekers in Ter Apel krijgen binnenkort een nummer als ze naar zo'n noodopvanglocatie worden overgebracht. Met dat nummer kunnen ze later terecht in Ter Apel.