Clicky

 
Transport Online - Personeel aluminiumbedrijf Aldel staakt voor behoud sociaal plan

Personeel aluminiumbedrijf Aldel staakt voor behoud sociaal plan

Personeel aluminiumbedrijf Aldel staakt voor behoud sociaal plan
08-09-2022 19:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

DELFZIJL - Werknemers van aluminiumbedrijf Aldel in Delfzijl staken voor onbepaalde tijd. Ze zijn volgens vakbonden CNV en FNV bang dat het bedrijf een eerder afgesproken sociaal plan schrapt. Aldel legde onlangs de productie stil omdat de energie te duur werd.

De vakbonden hadden de directie van Aldel een ultimatum gesteld. Voor donderdag 14.00 uur moest het bedrijf beloven zich aan het sociaal plan te houden dat vorig jaar werd afgesloten. Toen gingen 120 banen verloren na een overname. Volgens de vakbonden wil Aldel onderhandelen over een nieuw sociaal plan, terwijl het huidige nog tot eind oktober loopt.

CNV-bestuurder Sijtze de Bruine zegt dat werknemers vooral boos zijn dat er vrachtwagens met dure goederen het terrein af rijden. "Dat geeft kortsluiting hier. Want met die volle vrachtwagens gaat hun sociaal plan de poort uit. Dat is nu afgelopen, daar werkt hier niemand meer aan mee."

Financieel directeur Eric Wildschut van Aldel erkent in gesprek te zijn met de ondernemingsraad en vakbonden over het aanpassen van het sociaal plan. Maar hij weerspreekt dat weggevoerde spullen daar ook maar iets mee te maken hebben. "Dat zijn spullen voor klanten, dat is hun eigendom."

Aldel gaat in een waakvlamstand, waarbij alleen de hoogst noodzakelijke werkzaamheden doorgaan die nodig zijn om weer snel te kunnen opstarten. Het doel is om de winter door te komen en vervolgens weer aan het werk te kunnen als de gasprijzen structureel lager liggen.

Volgens de financieel bestuurder is het belangrijkste dat de gasprijzen structureel omlaag gaan. Ook moet de overheid wat hem betreft bedrijven proactiever te hulp schieten tijdens deze energiecrisis. Maar er zijn ook gesprekken met de ondernemingsraad en vakbonden over meerdere ingrepen. "Want in het huidige scenario zijn er ook implicaties voor het personeel, dus ook gedwongen ontslagen. Daarom onderhandelen wij opnieuw over een sociaal plan."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions