Clicky


Vrijdag landelijk geen NS treinen door staking

Vrijdag landelijk geen NS treinen door staking
07-09-2022 14:17 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTERDAM - Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben stakingen aangekondigd voor vrijdag 9 september. De acties zijn weliswaar regionaal, maar het actiegebied is nu groter en onze treinen en collega’s rijden door heel Nederland. Kijkend naar alle opties en de ervaringen van de vorige stakingsdagen zien we geen mogelijkheid om op een verantwoorde, betrouwbare en veilige manier een dienstregeling te rijden. Dit betekent dat er helaas op vrijdag 9 september de hele dag geen NS-treinen kunnen rijden in Nederland.

NS vindt het buitengewoon vervelend dat reizigers opnieuw zoveel last hebben van de impact van de acties. Temeer omdat NS de vakbonden afgelopen dinsdag een nieuw bod heeft gedaan en heeft uitgenodigd om het gesprek hierover te hervatten. De vakbonden hebben deze uitnodiging inmiddels geaccepteerd. 

NS wil een goede cao overeenkomen. Goed voor collega's die de kosten van het levensonderhoud en de werkdruk hebben zien stijgen. En goed voor NS, dat nog voor grote opgaven staat. Een cao krijg je alleen voor elkaar met alle partijen aan tafel. NS heeft gisteren een stap gezet en de vakbonden uitgenodigd voor een hernieuwd gesprek. NS is teleurgesteld dat de vakbonden ondanks deze handreiking toch besluiten de staking door te zetten. Hoewel vakbonden de staking niet opschorten, vindt NS het belangrijk om het gesprek te hervatten. Het is immers in het belang van onze reizigers en onze collega’s om snel tot een goede cao te komen. 

Ook voor dinsdag 13 en donderdag 15 september hebben de vakbonden acties aangekondigd. Op dinsdag 13 september betreft het opnieuw meerdere grotere regio’s, voor donderdag 15 september staan acties gepland in Midden-Nederland, het hart van ons bedrijf. Ook voor deze dagen verwachten we dat de regionale stakingen grote impact zullen hebben op het NS treinverkeer in heel Nederland.