Clicky


Tientallen vrouwen melden grensoverschrijdend gedrag tijdens F1 in Zandvoort

Tientallen vrouwen melden grensoverschrijdend gedrag tijdens F1 in Zandvoort
06-09-2022 16:03 | Sport | auteur ANP

ZANDVOORT - Tientallen vrouwen hebben zich gemeld bij de fanclub Formule 1 Vrouwen omdat ze afgelopen weekend zijn lastiggevallen tijdens de race op het circuit van Zandvoort. Volgens oprichter Svenja Tillemans is een aantal van hen van plan aangifte te doen van grensoverschrijdend gedrag. De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft inmiddels contact met haar gezocht om samen te kijken naar oplossingen voor het vrouwonvriendelijke gedag tijdens de races, vertelt ze.

Maandagochtend zei Tillemans dat ze vijftien meldingen had gekregen van seksistisch gedrag, zoals knijpen in billen en het gooien met bier. Later op de dag werden dat er nog veel meer. "Het zijn er tientallen, ik ben inmiddels gestopt met tellen. Het doet er ook niet toe hoeveel het er zijn, één is al teveel."

Het circuit, dat eveneens elk incident één teveel noemt, communiceerde een speciaal telefoonnummer waar vrouwen zich konden beklagen. Volgens een woordvoerder kwam er maandagavond één melding per mail binnen. "De Dutch Grand Prix is een familie-evenement waar de organisatie ongewenst en intimiderend gedrag niet tolereert", staat in een verklaring. "We doen er alles aan om al onze bezoekers een veilig en plezierig verblijf te laten beleven. Dat doen we met stewards, beveiligers, social media en camerabeelden daar waar mogelijk." De woordvoerder zegt dat de organisatie gaat kijken of dit voldoende heeft gewerkt. "Zo niet dan gaan wij graag met verschillende partijen in gesprek om te kijken hoe het nog beter kan. We streven allemaal hetzelfde doel na."

Tillemans benadrukt dat het probleem zich niet alleen voordoet bij de Formule 1. "Het gebeurt bij veel meer sportevenementen en festivals." Ze moedigt de vrouwen aan aangifte te doen bij de politie en zich te melden bij de organisatie. Een woordvoerder van de politie Noord-Holland liet weten dat er nog geen aangiftes binnen zijn.

Ook mannen meldden zich bij de fanclub, omdat ze grensoverschrijdend gedrag hebben gezien en zich schamen dat ze niks hebben gedaan. Verder nemen vrouwen contact op met ideeën om het probleem op te lossen.

Een van de meest schrijnende verhalen die Tillemans hoorde is dat van twee jonge vrouwen van 19, die op bijbehorende camping verbleven en al sinds donderdag werden lastiggevallen. "Toen ze naar een feest gingen, kozen ze ervoor om in joggingkleding te gaan. Maar ook dat hielp niet. Ze stonden lekker te dansen, toen een man hun broek naar beneden trok." De vrouwen meldden zich daarop in shock bij de EHBO, aldus de fancluboprichter. "Ze hadden het voorval gefilmd, dus de man kon direct worden gepakt. Hij is van de camping gebonjourd en hem is de toegang tot het circuit ontzegd." Andere vrouwen hebben aangegeven dat ze nooit meer naar een Formule 1-race willen. "Tegen hen zeg ik: laat je alsjeblieft niet je passie ontnemen. Dat zijn de mannen niet waard."

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, zegt over de incidenten: "Het verbaast mij niet dat het ook hier voorkomt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt namelijk overal voor. We moeten het zodra het aan de orde is direct bestrijden. Daarom is het ook belangrijk dat omstanders als ze het signaleren er meteen iets van zeggen. Iedereen moet zich bij een sportwedstrijd veilig kunnen voelen."

Ze stelt het positief te vinden dat de vrouwen die dit meemaakten "het hebben gemeld en naar voren zijn gestapt met hun verhaal. Het is belangrijk dat de organisatie het nu oppakt".